Reforma přímých daní a odvodů předložena do vnějšího připomínkového řízení

01.06.2011 | , Ministerstvo financí
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


1.6.2011 Ministerstvo financí ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí a Ministerstvem zdravotnictví předkládá do meziresortního připomínkového řízení Návrh zákona o změně zákonů v souvislosti se zřízením Jednoho inkasního místa (JIM).

„Návrh zákona představuje třetí pilíř daňové reformy, tedy reformu přímých daní a odvodů. Jeho cílem je dosažení jednoduchého a přehledného systému, který by přispěl k dlouhodobé stabilitě bez nesystémových zásahů a ke snížení administrativních nákladů daňových poplatníků i státu,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Navrhovaná právní úprava zejména zajistí integraci výběru daní z příjmů, pojistného na sociální zabezpečení a veřejného zdravotního pojistného v rámci Jednoho inkasního místa. Všechna tato peněžitá plnění se budou počítat z jednoho základu a řídit se budou společnou procesní právní úpravou - daňovým řádem, což ve výsledku bude znamenat zjednodušení při jejich správě, a to jak na straně daňových subjektů, tak na straně správců daně.

Návrh dále obsahuje zásadní věcné změny v úpravě daní z příjmů. Jako příklad lze uvést odstranění několika desítek výjimek a zavedení zaměstnaneckého výdajového paušálu. Cílem těchto opatření je hlavně celkové zjednodušení legislativní úpravy. Předpokládané nabytí účinnosti návrhu zákona je 1. ledna 2013.

„V této fázi návrh neobsahuje zdanění loterijních společností, protože jej chceme zavést již od roku 2012. Z toho důvodu jsem podal pozměňující návrh k sněmovnou projednávané novele herního zákona. Pokud nebude schválen, zdanění hazardu bude implementováno do návrhu zákona v souvislosti se zřízením JIM,“
dodal ministr financí.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT