První prověření studentských nápadů: Studenti mezinárodní porotě v Brně představují své budoucí firmy

03.06.2011 | , Jihomoravské inovační centrum
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


2.6.2011 Dnes v Brně proběhlo zakončení vzdělávacího programu MIC Akcelerátor. Dvacet šest vybraných studentů ze sedmi univerzit dostalo možnost po dobu čtyř měsíců rozvíjet s pomocí zkušených odborníků své nápady na podnikání. Studenti dnes představili své absolventské podnikatelské plány porotě expertů a úspěšných podnikatelů, kteří závěrem vyhlásili také nejlepší projekty.

Mnoho novinek, které již běžně používáme, jsou původně dobré studentské nápady. Příkladem je úspěšná společnost Microsoft, kvůli které Bill Gates opustil ve třetím ročníku univerzitu, či známý Facebook. Cílem programu MIC Akcelerátor je proto mezi českými studenty vytipovat nadějné nápady a pomoci jim, aby dosáhly úspěšné realizace. Důkazem toho, že se tento záměr daří, je vítězství absolventských projektů v soutěžích, jako je Vodafone Nápad roku či Imagine Cup, ale hlavně jejich úspěchy ve skutečném podnikání.

„Do programu jsme vstupovali jako tři studenti s nápadem na projekt a po roce jej opouštíme jako firma nabízející a provozující svůj produkt v několika zemích světa,“ potvrzuje Zbyněk Poulíček z firmy GINA Software, který program MIC Akcelerátor absolvoval v loňském roce.

Letošní druhý ročník programu MIC Akcelerátor zahájilo Microsoft inovační centrum Brno ve spolupráci s Jihomoravským inovačním centrem v únoru 2011. Programu se zúčastnilo 26 vybraných studentů z IT, ekonomických a technických oborů z celkem 7 univerzit z celé ČR. Během čtyř měsíců získali studenti základy obchodování, marketingu, time-managementu, ale absolvovali i motivační přednášku o tom, jak sladit podnikání a osobní život. Získali přístup k testovacímu zařízení (smartphony, notebooky) pro jejich software a individuální konzultace s experty z ČR, USA nebo Nového Zélandu.

Program dnes ukončilo oficiální představení projektů porotě odborníků a podnikatelů. V porotě zasedl Martin Cígler (Cígler Software), Sandra Kumorowski (Loyola University), Zdeněk Lenoch (marketingový specialista na volné noze), Filip Řehořík (Microsoft) a Pavel Kočička (týdeník Ekonom). Ti studentům poskytli zpětnou vazbu, řadu užitečných kontaktů a přispěli vlastními podněty z praxe.

Nejlepším projektem letošního ročníku byl prohlášen Edulist, který usnadňuje studentům výběr vysoké školy v zahraničí. Jako druhý nejlepší porota zvolila projekt PSDDark na rychlé vytvoření www stránek z grafického podkladu a projekt Motivator jako třetí. Vítězné studentské týmy získaly věcné ceny (úhrada notářských nákladů na založení s.r.o., pronájem kanceláře na 1 rok zdarma či Xbox a Kinect apod.).

„Jedním z hlavních přínosů programu je mezioborovost týmů – studenti technických oborů pracují na reálných projektech společně se studenty ekonomie. Účastníci sdílejí znalosti i kreativní nápady,“ vysvětluje Michal Hrabí, manažer programu MIC Akcelerátor, a dodává: „V dalším roce máme v plánu prohloubit spolupráci s univerzitami a zpřístupnit tak program většímu množství studentů i mimo oblast IT. Pro univerzity je to šance, jak svým studentům nabídnout něco nadstandardního a pomoci uplatnit jejich potenciál.“

Program MIC Akcelerátor má podporu i Ministerstva průmyslu a obchodu: „Budoucnost ekonomiky naší země je těsně svázána s rozvojem malých a středních podniků, protože právě ty často přicházejí s těmi nejinovativnějšími nápady. Program MIC Akcelerátor, realizovaný Microsoft inovačním centrem Brno, podle mě představuje velmi efektivní nástroj podpory vzniku začínajících firem, a jako takový ho Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje. Uvítáme, když budou podobné programy vznikat a rozvíjet se i v dalších regionech,“ říká Petr Očko, ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje.

Přihlašování do dalšího ročníku programu MIC Akcelerátor bude možné na začátku října. Další informace a přihlášku naleznete na stránkách www.micakcelerator.cz.

Prezentované projekty

Projekty prezentované na dnešním zakončení programu MIC Akcelerátor (v abecedním pořadí):
  • Bartrujeme.sk – Internetová stránka pro snadné nabídnutí nevyužitých kapacit formou barteru
  • Fashmate – Služba pro sdílení osobního šatníku s přáteli, snadné kombinování jednotlivých kusů oblečení a tipy na moderní trendy
  • Motivator – Aplikace, která uživateli umožní mít online vlastního nutričního poradce
  • Edulist – Internetová stránka usnadňující studentům výběr zahraniční vysoké školy
  • Zhubni - Mobilní aplikace pomáhající lidem dlouhodobě změnit životní styl
  • PSDDark - Webová aplikace, která umí z grafického podkladu vytvořit rychle a automaticky validní HTML kód
  • Seticom Webscan - Software pro zabezpečení internetových aplikací před hackerskými útoky
O programu MIC Akcelerátor

MIC Akcelerátor je unikátní čtyřměsíční program zaměřený na studenty vysokých škol, kteří uvažují o dráze podnikatele. V rámci MIC Akcelerátoru získají účastníci znalosti, které uplatní nejen při svém dalším studiu, ale především při komerčním rozvoji svého projektu.

Program po vzoru Brna současně probíhá i v Singapuru, Brazílii nebo Pákistánu a plánuje se od podzimu jeho rozšíření do dalších 40 zemí.

Jedním z projektů realizovaných v rámci tohoto programu je i záchranářský software GINA System, který je používán kromě Haiti na dalších 3 kontinentech a o němž se na svém osobním blogu zmiňuje i Bill Gates. Další projekty se zaměřují na zdravý životní styl, zábavu, sport nebo pomoc seniorům.

Více informací o programu MIC Akcelerátor naleznete na www.micakcelerator.cz.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT