Zaměstnavatelé dohodli s odbory „kurzarbeit“

03.06.2011 | , Svaz průmyslu a dopravy
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


Setkání vedení Svazu průmyslu a dopravy ČR s odborovými předáky skončila ve středu 1. června 2011 shodou ohledně zavedení flexibilní formy práce „kurzarbeit“. Obě strany chtějí na nejbližším jednání předsednictva tripartity předložit vládě společné stanovisko. „Hledali jsme shodu v tom, kde by vláda mohla zrychlit své kroky. Našli jsme ji také u tématu kurzarbeit,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. Jak dále řekl: „Chceme vyzvat vládu, aby připravila analýzu k rychlému zavedení kurzarbeitu“.

V praxi kurzarbeit znamená, že podnikatelé mohou na určitý čas ponechat své pracovníky doma a nezaplatit jim za to příslušnou část mzdy. Zaměstnancům pak nižší plat dorovná stát.

Na schůzce, které se za zaměstnavatele vedle Jaroslava Hanáka zúčastnil Pavel Juříček, viceprezident Svazu pro oblast zaměstnanosti, Zdeněk Liška, generální ředitel Svazu a Václav Matyáš, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví, se probírala i další témata.

Projednávala se například záležitost kont pracovní doby. „Rozvržení pracovní doby formou kont je v zájmu byznysu,“ uvedl Jaroslav Hanák. Zaměstnavatelé na rozdíl od odborů prosazují delší vyrovnávací období pro pracovníky, kteří odpracují přesčasy, a to na více než nynějších maximálních 52 týdnů. Tématy debaty za účasti šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslava Zavadila a předsedy Odborového Svazu KOVO Josefa Středuly byla i důchodová, daňová a zdravotní reforma.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT