Průmyslu se daří, stavebnictví stále v krizi, rekordní zahraniční obchod

08.06.2011 | , Hospodářská komora ČR
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


6.6.2011 Český statistický úřad zveřejnil statistiky za duben k průmyslu, stavebnictví a zahraničnímu obchodu.

Průmyslová produkce v dubnu meziročně vzrostla reálně o 4,7 %. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 8,8 %. Naopak stavební produkce v dubnu meziročně klesla reálně o 6 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 0,9 % stavebních povolení více a jejich orientační hodnota klesla o 35 %. Ve srovnání s dubnem roku 2010 bylo zahájeno o 18,2 % bytů méně. Vývoz se v dubnu meziročně zvýšil o 14,8 % a dovoz o 16,8 %. Přebytek obchodní bilance ve výši 12,6 mld. Kč meziročně poklesl o 1,5 mld. Kč.

„Tempo růstu českého průmyslu vysoce překračuje průměr zemí EU, což opět potvrzuje to, že české podniky v uplynulém období výrazně zvýšily produktivitu práce, počínaly si rozumně ve zvyšování mezd a zefektivnily vnitřní procesy. Díky tomu jsou tak vysoce konkurenceschopné i na náročných zahraničních trzích. Pozitivní je, že průmyslovým firmám se stále více daří získávat nové zakázky, a to především v zahraničí. Je to dobrý základ pro pokračování růstu tohoto odvětví, které je klíčové pro prosperitu celé české ekonomiky. Průmysl již tradičně táhne zejména výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů a výroba strojů a zařízení. Problémem je ale potravinářství,“ okomentoval aktuální statistiky prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

„Statistikou uváděný pokles potravinářské výroby o 5,3 % je pro Potravinářskou komoru velmi znepokojivý. Podle našeho názoru je tento stav způsoben stále se zvyšujícím dovozem potravinářských výrobků do ČR, za kterým stojí převážně obchodní řetězce. Z pultů obchodů jsou tak vytlačovány české potravinářské výrobky, které nahrazují mnohdy nekvalitní, ale hlavně levné zahraniční výrobky. Potravinářská komora na tento stav již dlouhodobě upozorňuje, bohužel, stát tuto situaci vůbec neřeší a potravinářskému sektoru nijak nepomáhá. Výsledkem je tedy již zmíněný postupný propad výroby potravinářského sektoru a vytlačování domácích potravinářských výrobků z trhu,“ upozorňuje Miroslav Toman, prezident Potravinářské komory ČR a člen představenstva Hospodářské komory ČR.

Stavebnictví potvrdilo to, že se stále ještě nedostalo z krizového útlumu. I když březnová čísla naznačovala, že se tento důležitý obor národního hospodářství pomalu vzpamatovává, dubnová statistika tento optimismus nepotvrdila. Sice mírně narostl počet stavebních povolení, ale bytová výstavba silně klesla, stejně jako inženýrské stavitelství. Výrazně poklesla také hodnota chystaných staveb. „Hospodářská komora ČR znovu upozorňuje, že pro oživení stavebnictví jako důležité složky české ekonomiky a vůbec pro udržení konkurenceschopnosti celého tuzemského hospodářství je potřeba, aby stát výrazně neomezoval investice do dopravní infrastruktury a vláda zachovala daňové zvýhodnění hypoték a stavebního spoření pro občany, kteří si chtějí pořídit nové bydlení,“ říká prezident Kužel.

Obrat zahraničního obchodu v dubnu meziročně vzrostl o 15,8 % na 445,3 mld. Kč, což je nejvyšší dubnová hodnota obratu od vzniku České republiky. „Výbornou kondici části tuzemské ekonomiky potvrzují také dubnová čísla zahraničního obchodu. Vývoz jako motor české ekonomiky pokračuje ve strmém růstu, zvyšuje se však také hodnota dovozu, např. v potravinářství. Pozitivní je, že export netáhnou jen tradičně dobře si vedoucí dopravní prostředky a stroje, výrazně roste také vývoz výrobků s vysokou přidanou hodnotou, jako je výpočetní technika či telekomunikační zařízení. Problémem je to, že nám rostou schodky v obchodě se státy mimo EU. Jednostranná orientace na evropské země je pro Českou republiku potenciální riziko. Proto stále zdůrazňujeme potřebu se ve vývozu více orientovat i na další země, jako je např. Brazílie, Rusko, Čína nebo Indie. Hospodářská komora tuto diverzifikaci českého exportu všestranně podporuje, ať již organizováním podnikatelských misí do zahraničí, zprostředkováním kontaktů nebo poradenstvím. Nyní v několika regionech ČR připravujeme sérii proexportních seminářů, na kterých přední tuzemští experti seznámí firmy s možnostmi vývozu. Potřebujeme totiž, aby se na zahraničních trzích dokázaly uplatnit nejen velké podniky, ale i malé a střední firmy,“ dodává viceprezident Hospodářské komory ČR Josef Cílek.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT