Kypr poodhalil vlastníky tamních firem

08.06.2011 | , SMART Companies
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


8.6.2011 Nová on-line služba umožňuje za poplatek 8, 54 EUR nahlídnout do kyperského obchodního rejstříku. Značně se tím usnadní zjišťování vlastnických struktur tamních onshorových společností. Kypr je právě díky možnosti skrýt vlastnickou strukturu firem a příznivým daňovým podmínkám dlouhodobě považován za daňový ráj a je často vyhledávaným místem i pro mnoho českých podnikatelských subjektů.

„Daňové sazby jsou na Kypru výrazně příznivější než v Česku, DPH je na úrovni 15 %, také tam nejsou zdaňovány kapitálové zisky,“ uvádí Filip Reinoso ze společnosti SMART Companies, která se zabývá zakládáním, prodejem a následnou správou společností po celém světě. Po zveřejnění části informací z obchodního rejstříku není možné skrýt majitele registrované firmy. Tímto krokem Kypr ztrácí atraktivitu pro ty podnikatelské subjekty, které kromě daňových výhod poptávaly jistou míru anonymity. Dle údajů SMART Companies patří mezi nejvyhledávanější daňové ráje právě Kypr, Britské panenské ostrovy a Malta.

Celkem 139 (tedy každá druhá) v Čechách podnikajících firem bylo loni založeno na Kypru. Důvod je jednoduchý, podnikatele láká stabilnější daňové a právní prostředí. Daň z příjmu právnických osob je na Kypru 10 % oproti sazbě 19 % v České republice. DPH nepřesahuje hladinu 15 %, zatímco v Čechách je 20 %. Daňově zatížené nejsou ani kapitálové zisky nebo výplata a příjem dividend. Paradoxní přitom je fakt, že Kypr patří ke členským státům Evropské unie, která se snaží jednotlivé daňové sazby v členských zemích harmonizovat, v brzké budoucnosti se ale něco takového zřejmě očekávat nedá.

Díky snazšímu přístupu k informacím v obchodním rejstříku tak bude možné zjistit jména ředitelů, akcionářů, adresy sídel či zatížení majetku hypotékou nebo jinými břemeny. „Zjistit vlastníky společností působících na Kypru lze nyní poměrně snadno. Kypr tak již nepatří k místům, kam se uchylují firmy, které chtějí skrývat svého vlastníka,“ dodává Filip Reinoso ze SMART Companies. Mezi informace, které i nadále nejde získat on-line, patří zakládací smlouva, stanovy nebo finanční výkazy společnosti.

Štítky:

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT