Zástupci Česka a Mexika hledali, jak podpořit vzájemný obchod

09.06.2011 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


8.6.2011 Zástupci České republiky a Spojených států Mexických ve středu jednali o tom, jak vylepšit vzájemný obchod mezi podnikateli z obou zemí. Ten v minulém roce dosáhl hodnoty bezmála 11 miliardy korun a po zpomalení zaviněném hospodářskou krizí vyrostl oproti roku 2009 o 40 procent. Náměstek ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Milan Hovorka o tom diskutoval s delegací vedenou náměstkyní ministra hospodářství Beatriz Leycegui Gardoquiovou. Odpoledne program zakončil podnikatelský seminář.

„Mexiko patří k našim významným obchodním partnerům, české firmy jsou na tamním trhu úspěšné zejména s elektrotechnikou, se strojírenskými výrobky, především tedy z automobilového průmyslu, ale do Mexika úspěšně vyvážíme například i léčiva,“ upozorňuje náměstek ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Milan Hovorka. „Vzájemné obchodní vztahy by měla posílit i inovovaná Dohoda o ochraně a podpoře investic. Ta platí už od roku 2020, nicméně minulý měsíc v Mexiku začalo první kolo renegociace tohoto dokumentu,“ dodává Milan Hovorka.

Vedle náměstkyně mexického ministra hospodářství se dnešních jednání za mexickou stranu zúčastní také José Luis Bernal, velvyslanec Mexika v Praze Martín Torres, ekonomický rada Mexika Roberto Reyes Barrera, stálý zástupce ministerstva hospodářství Mexika u EU José Manuel Antonio Luna Calderón, vrchní ředitel pro Evropu ministerstva hospodářství Mexika Erwin Feldhaus nebo ředitel agentury ProMéxico pro Střední Evropu. Českou stranu vedle Ministerstva průmyslu a obchodu zastupuje také ČEB, EGAP a agentura CzechInvest.

Odpoledního semináře o příležitostech vzájemné spolupráce především mezi firmami z České republiky a z Mexika se zúčastnilo několik desítek podnikatelů nebo představitelů podnikatelských organizací, sdružení a svazů z ČR i Mexika.

Z mexických podniků působících přímo v České republice patří mezi ty nejrozsáhlejší investice společnosti Nemak, která v severních Čechách vyrábí díly k motorům pro osobní automobily, působí u nás také stavební společnost CEMEX nebo potravinářská skupina Bimbo. Česká národní banka neeviduje žádné české investice v Mexiku, nicméně podle mexických statistik funguje na tamním trhu nejméně 14 českých investorů, a to především v oblasti obchodu a zpracovatelského průmyslu.

Z pohledu Evropské unie je Mexiko 21. největším obchodním partnerem, na jeho trhy současně míří celkem 18. nejvyšší podíl evropského exportu. Naopak pro Mexiko Evropská unie představuje druhý největší exportní trh a třetí největší zdroj dovozů. Od roku 2000 také mezi EU a Mexikem platí dohoda o volném obchodu, která ujasnila a uvolnila pravidla ve vzájemném obchodě.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT