EU v Praze jedná o budoucnosti nábytkářství a dřevařského průmyslu

10.06.2011 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


9.6.2011 O budoucnosti nábytkářského a dřevozpracujícího průmyslu v celé Evropské unii dnes v Praze jednají zástupci Evropského hospodářského a sociálního výboru. Seminář, který odpoledne hostí Ministerstvo průmyslu a obchodu, se bude zabývat například tím, jak najít správnou rovnováhu mezi poptávkou po dřevě od tradičních průmyslových oborů a narůstající poptávkou od energetických společností, které dřevo využívají jako obnovitelný zdroj energie.

„Dřevařský výbor na svém zasedání vloni v Ženevě konstatoval, že nedávná hospodářská krize postihla Českou republiku v oblasti těžby, průmyslového zpracování a odbytu dřeva ze všech zemí EU nejvíce. I to je důvod, proč se Evropský hospodářský a sociální výbor a jeho Poradní komise pro průmyslové změny vybrala pro hledání budoucí konkurenceschopnosti dřevařství a nábytkářství právě Prahu,“ konstatuje náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU a mezinárodní konkurenceschopnost Martin Tlapa.

Kvůli ochlazení ekonomiky se v roce 2009 těžba dřeva v ČR snížila až na 15,5 mil. m3. V roce 2007 to bylo 18,7 mil. m3 a 16,2 mil. m3 v roce 2008. S oživením naší i evropské ekonomiky v roce 2010 dosáhla těžba vloni 16,7 mil m?. Tržby ve dřevozpracujícím průmyslu pak meziročně vzrostly o 5,1 % a v papírenském průmyslu o 12 %. Výsledky za první čtvrtletí 2011 přitom naznačují, že by se český dřevozpracující průmysl mohl letos dostat zpátky na úroveň před krizí.

„Pro překonání problémů se dřevařský a nábytkářský průmysl musí zaměřit na posílení své konkurenceschopnosti, což v praxi znamená, že se – stejně jako jiné průmyslové obory – musí s pomocí inovací snažit maximalizovat přidanou hodnotu, kterou svým výrobkům dodává,“ zdůraznil náměstek Tlapa.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT