Britské letecké společnosti zaujala česká aviatika

13.06.2011 | , CzechInvest
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


10.6.2011 Výzkum a vývoj leteckých motorů, materiálové inženýrství, kontrolní a řídicí systémy a bezpilotní prostředky. To jsou oblasti možné spolupráce, na kterých se shodli zástupci českých a britských leteckých firem v rámci české letecké mise ve Velké Británii, která se konala na konci května. Akci, jejímž cílem bylo propagovat český letecký průmysl a Českou republiku jako místo vhodné pro realizaci investic, zorganizoval CzechInvest ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí České republiky. Záštitu převzal velvyslanec ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska Michael Žantovský.

„Ve Velké Británii jsme se setkali s velkým zájmem více než tří desítek britských leteckých společností o jejich české protějšky,“ říká generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek a dodává: „Česká letecká mise tak splnila svůj účel, britské letecké firmy více vnímají existenci českého leteckého průmyslu, a to jak v rovině možných strategických partnerů a dodavatelů, tak možných investic v České republice“.

Česká delegace se mimo jiné setkala se společností Rolls-Royce, která patří k významným výrobcům civilních i vojenských leteckých motorů. Jednání se zúčastnili také zástupci společností Meggit Avionics, GE Aviation UK, QinetiQ, Boeing UK a dalších. Českou stranu kromě organizátorů reprezentovaly firmy Aero Vodochody, Prague Casting Services a SEKO edm.

„Účast v letecké misi ve Velké Británii byla součástí dlouhodobých aktivit Aera Vodochody v tomto teritoriu. Pomohla rozšířit povědomí o současných aktivitách a strategii firmy mezi širší okruh potencionálních partnerů, dodavatelů i zákazníků, sdružených v jednotlivých leteckých klastrech,“ říká Josef Šonský, Director Business Development společnosti Aero Vodochody. „Na druhou stranu mise přinesla pro Aero Vodochody i řadu zajímavých a do budoucna užitečných informací o připravovaných projektech britských leteckých výrobců. Velkým přínosem bylo rovněž zmínění možnosti získání státní podpory různého druhu při realizaci společných investičních záměrů,“ dodává Josef Šonský.

Česká letecká mise rovněž zavítala na univerzitu v Cranfieldu, která je centrem britského leteckého výzkumu. V rámci prohlídky místních výzkumných pracovišť byla otevřena otázka spolupráce univerzity s českými výzkumnými pracovišti se zaměřením na výzkum a vývoj letecké techniky.

Britský letecký průmysl patří k nejvyspělejším na světě a v Evropě představuje špičku v oboru. Má obrat více než 20 miliard liber ročně a zaměstnává přes sto deset tisíc lidí. Britské společnosti se na seminářích zajímaly o aktuální vývoj v sektoru letectví v České republice, zejména o výrobu letadel, integrovaných letadlových celků, leteckých motorů, letadlových systémů, a výrobních technologií. Partnery akce byly ADS Group, Middlands Aerospace Alliance a Farnborough Aerospace Consortium.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT