OECD vítá českou Strategii mezinárodní konkurenceschopnosti

22.06.2011 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


21.6.2011 Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj ocenila Strategii mezinárodní konkurenceschopnosti připravenou Ministerstvem průmyslu a obchodu. Loňské doporučení OECD pro Českou republiku bylo také jedním z hlavních důvodů, které ministerstvo přiměly Analýzu konkurenceschopnosti a navazující Strategii připravit.

"Pozitivní hodnocení od OECD mě samozřejmě velmi těší," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. "Hodnocení od OECD je dalším v řadě konzultací, kterými Strategie prochází předtím, než ji projedná vláda. V rámci otevřené konzultace doma v České republice se nám sešlo přes dvě stě návrhů na zlepšení od široké veřejnosti; i mezi nimi přitom převažovaly spíše pozitivní ohlasy," dodává ministr Kocourek.

"Česká republika má všechny předpoklady usilovat o podstatné zvýšení a dlouhodobé udržení vysoké životní úrovně svých občanů. Ambice posunout se během příští dekády do první dvacítky zemí podle indexu globální konkurenceschopnosti není vůbec nereálná," zdůrazňuje Martin Tlapa, náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU a mezinárodní konkurenceschopnost. "Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti nabízí soustavu chytrých a koordinovaných reforem, které nás k tomuto cíli mohou dovést," dodává náměstek Tlapa.

"OECD vítá snahu České republiky cíleně a koordinovaně prosazovat kroky, které povedou ke zvýšení její konkurenceschopnosti," říká Andreas Wörgötter, přední ekonomický expert OECD pro region střední a východní Evropy. "Zkušenosti s realizací podobně ambiciózních koncepcí ze zahraničí ukazují, že cesta od přijetí k uskutečnění reforem umí být poměrně klikatá. Česká republika by měla usilovat o to, aby ze zkušeností zemí OECD vytěžila maximum, a vytvořila tak podmínky, které ji v rámci OECD zařadí na špičku," dodává Andreas Wörgötter.

Analýzy zpracované Ministerstvem průmyslu a obchodu anebo Národní ekonomickou radou vlády totiž ukázaly, že navzdory dílčím zlepšením je česká ekonomika bohužel stále z velké části založená na levné pracovní síle. Trápí ji neefektivní veřejné instituce, nadměrná regulace a korupce. Ekonomický růst je z velké části založený na vnějším dluhu a růst produktivity slábne; stále také chybí dokončení páteřních sítí dopravní infrastruktury. V žebříčku Global Competitiveness Index, který každoročně vypracovává Světové ekonomické fórum, se ČR vloni propadla o pět míst na 36. pozici.

Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti proto představuje více než 40 projektů podrobně rozpracovaných do jednotlivých kroků, které by měla Česká republika v nejbližších letech přijmout, aby posílila svoje postavení na ekonomické mapě světa. Finální znění Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti by vláda měla projednat během několika týdnů.

Navrhované znění Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti je dostupné ve zprávě: http://www.mpo.cz/dokument87682.html.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT