Téměř čtvrtina firem v ČR přispívá svým zaměstnancům na penzijní připojištění

30.06.2011 | , Lesensky.cz
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


30.6.2011 Na penzijní připojištění přispívá svým zaměstnancům v průměru 22,5 % českých firem. Vyplývá to z údajů Asociace penzijních fondů ČR. Příspěvek na penzi je jedním z nejčastěji využívaných nemzdových benefitů. Podniky se shodují, že ho volí zhruba dvě třetiny zaměstnanců.

V rámci nemzdových benefitů přispívá na penzijní připojištění svým zaměstnancům necelá čtvrtina tuzemských firem. Podniky jsou k příspěvkům na důchod motivovány prostřednictvím daňových úlev. Platba zaměstnavatele je totiž osvobozena od daně z příjmů, a to do celkové výše 24 000 Kč za rok.

„Zapojení zaměstnavatelů se aktuálně pohybuje mezi 22 až 23 %. Řada firem navíc využívá daňové výhody penzijního připojištění,“ informovala Eva Vítková, ředitelka Asociace penzijních fondů ČR. Dodává také, že výše příspěvků zaměstnancům záleží samozřejmě i na ekonomické situaci firmy, případně na podmínkách zakotvených v kolektivní smlouvě.

„Příspěvek zaměstnavatele a státní podpora činí z penzijního připojištění výhodný finanční produkt pro základní zabezpečení na penzi. Kromě daňových důvodů jsou příspěvky na penzijní připojištění pro firmy výhodné i svým pozitivním vlivem na nižší fluktuaci zaměstnanců,“ uvádí k penzijnímu připojištění Kamil Durčák, produktový manažer společnosti RENTIA, která se specializuje na finanční poradenství. Hlavně pro velké průmyslové podniky a stavební firmy tak tyto příspěvky fungují jako účinný nástroj zaměstnanecké politiky.

Podle zaměstnavatelů představuje příspěvek na penzijní připojištění jeden z nejoblíbenějších bonusů nad rámec platu. V souvislosti s plánovanými změnami v důchodovém systému jeho popularita stále narůstá. Tento druh benefitu aktuálně volí v tuzemských firmách až 85 % pracovníků. Výše příspěvku zaměstnavatele zůstává dlouhodobě na stejné úrovni.

„Příspěvek na penzijní připojištění se v uplynulých letech výrazněji nezměnil a zůstává na podobné úrovni. Podíl zaměstnanců, jimž je pravidelně vyplácen, činí v současné době zhruba 60 %. Základní výše měsíčního příspěvku je 3 % hrubé mzdy, přičemž její maximální výše činí 550 korun měsíčně.“ popisuje tuto zaměstnaneckou výhodu Marek Síbrt ze společnosti OKD. „Příspěvku na penzijní připojištění u nás využívá 85 % našich zaměstnanců, každému z nich přispíváme 350 Kč měsíčně,“ uvedl David Slowik, marketingový manažer společnosti Slévárny Třinec.

Firmy často nechávají na zaměstnancích, zda se rozhodnou tohoto benefitu využít pro penzijní připojištění nebo životní pojištění. Příspěvek firem na penzi bývá často podmíněn určitou finanční spoluúčastí zaměstnance. Některé společnosti pro čerpání tohoto benefitu stanovují konkrétní hodnotu minimální měsíční úložky ze strany zaměstnanců.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT