Řecko - Damoklův meč nad finančními trhy

01.07.2011 | , Raiffeisenbank
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


30.6.2011 Průměrný růst HDP v zemích eurozóny dosáhne v letošním roce dvou procent, mezi jednotlivými zeměmi však budou značné rozdíly. Testem pro eurozónu přitom bude řecká dluhová krize. Euro bude těžit ze zvýšených sazeb Evropské centrální banky.

„Dramatický dopad situace v Řecku na ekonomickou aktivitu v Evropě by se nyní měl začít zmenšovat,“ předpokládá hlavní ekonom Raiffeisen Bank International AG (RBI) Peter Brezinschek. Eurozóna i rozvojové země vykázaly v prvním pololetí slušný růst, ten však byl přehlušen vývojem v Řecku. „Ve druhém pololetí by se situace mohla obrátit. Makroekonomické údaje i firemní výsledky by opět mohly získat více pozornosti, zatímco Řecko by mohlo ustupovat do pozadí. Zhoršování řecké krize však přesto visí nad finančními trhy jako Damoklův meč,“ dodal Brezinschek.

Růst eurozóny by za letošní rok mohl dosáhnout dvou procent, mezi jednotlivými zeměmi však budou velké rozdíly. Na jedné straně by země jako Rakousko či Německo měly růst více než tříprocentním tempem, v hluboké recesi naopak zůstávají Portugalsko či Řecko, jehož propad HDP by měl být o více než 3 procenta, a tudíž největší v eurozóně.

Inflace v eurozóně v květnu dosáhla 2,7 procenta, což je výrazně více než cíl Evropské centrální banky. Podle Brezinscheka přitom inflace dále poroste a v červenci se může přehoupnout přes tři procenta. „Bude to způsobeno především rostoucí cenou energií a jídla. Ve druhé polovině roku už by inflace neměla růst,“ dodal. ECB podle něj v červenci dále zvýší úrokové sazby na 1,5 procenta.

Z očekávaného částečného uklidnění situace v Řecku a rozdílných sazeb v eurozóně a USA by rovněž mohlo těžit euro, které by se v brzké době mohlo dostat na úrovně kolem 1,50 USD/EUR.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT