Praha se turisticky probouzí: hotely v květnu byly ze tří čtvrtin obsazeny. Jinde v republice ale cestovní ruch spíše stagnuje nebo klesá.

01.07.2011 | , KPMG
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


30.6.2011 Pražské hotely byly v květnu obsazeny ze 78 procent. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku jde o šestiprocentní meziroční nárůst a oproti roku 2009 dokonce o dvacetiprocentní zvýšení. Obsazenost mimopražských hotelů ale spíše stagnuje, v některých lokalitách dokonce výrazně klesá. Největší propad zaznamenaly hotely v Libereckém a Zlínském kraji. Údaje přinesl květnový report projektu TLT benchmark společnosti KPMG Česká republika.

Ve srovnání s minulými lety klesají také ceny pokojů, což platí jak pro Prahu, tak pro jednotlivé kraje. V žádném z letošních měsíců totiž průměrná cena za hotelový pokoj nedosáhla takové výše jako v odpovídajícím období roku 2010. Oproti roku 2009 je situace ještě horší: v květnu 2011 činila průměrná cena za pokoj 1 235 Kč (bez snídaně a DPH), což je 72 procent ceny z května 2009 (1 704 Kč).

„Významný nárůst obsazenosti pražských hotelů je jasným znakem začátku turistické sezóny,“ říká Ondřej Špaček, Senior Advisor ze společnosti KPMG Česká republika. „Pro regionální hotely je naopak nepříznivou zprávou, že domácí cestovní ruch zatím evidentně stagnuje. S nástupem prázdnin by se však situace měla zlepšit.“

Z hlediska obsazenosti je na tom nejhůř Liberecký kraj s 27,5 procenta, což je v podstatě stejná hodnota jako v roce 2009.

Slovensko má vyšší dosahované ceny

V celorepublikovém průměru dosahovaná cena za pokoj v květnu meziročně klesla z 1 298 Kč / noc na 1 236 Kč / noc, zatímco v Praze naopak mírně stoupla z 1 309 Kč / noc na 1 339 Kč / noc.

„Zajímavé je srovnání se sousedním Slovenskem – zatímco celorepublikové průměry jsou víceméně na podobné úrovni jako v Česku, hotely ve slovenské metropoli jsou o 30 procent dražší než v Praze,“
uvádí Ondřej Špaček.

Průměrná cena za pokoj v hotelu v centrální zóně Bratislavy se totiž v květnu pohybovala kolem 112 EUR (2 744 Kč / noc), zatímco v pražském centru byly průměrné květnové ceny za pokoj na úrovni 2 112 Kč / noc.

O průzkumu TLT benchmark

Průzkum vychází z dat, která od počátku roku 2009 s měsíční periodicitou poskytují ubytovací zařízení. Celkem se do projektu již zapojilo více než 180 subjektů. TLT benchmark monitoruje aktuální poptávku po ubytovacích a konferenčních službách v České republice a to, jak na ni provozovatelé těchto zařízení reagují. Zpráva se opírá také o údaje z interních studií a analýz společnosti KPMG Česká republika, které se zabývají cestovním ruchem v ČR. Od letošního roku jsou do projektu zapojeny i hotely a konferenční centra ze Slovenska.

Partnery projektu TLT benchmark jsou Czech Tourism, Asociace hotelů a restaurací České republiky, Česká golfová federace, Vysoká škola ekonomická v Praze a Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT