Česko prohlubuje spolupráci s Bavorskem

11.07.2011 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


10.7.2011 Ministr Kocourek bude jednat v Mnichově mimo jiné o pomoci bavorských komor v oblasti technického školství a o spolupráci při satelitní navigaci.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek bude v pondělí v Mnichově jednat s bavorským místopředsedou vlády a ministrem hospodářství, infrastruktury, dopravy a technologie Martinem Zeilem. K hlavním tématům setkání bude patřit nedávné založení společné Česko-bavorské pracovní skupiny pro zlepšení přeshraničního poskytování služeb. „Věřím, že společné úsilí českých a bavorských zástupců povede k lepšímu porozumění a také k odstranění problémů a nejasností, na které mohou české nebo německé firmy narazit při přeshraničním poskytování služeb,“ říká ministr Martin Kocourek.

Vznik česko-bavorské pracovní skupiny je konkrétním výsledkem společného březnového jednání ministra Kocourka s ministrem Zeilem v Praze. Zástupcům České republiky a českých podniků se tak otevírá možnost projednávat otázky, s nimiž se české firmy setkávají při podnikání v Německu. Mezi hlavní témata patří rozdílnost daňového systému v obou zemích, rozdílný statut komor v SRN a v ČR, obava z vytváření filtrů k získání oprávnění k podnikání či poskytování služeb a podobně. „Založením pracovní skupiny vznikla platforma, v jejímž rámci bude od teď možné uvedené problémy českých a bavorských firem řešit,“ dodává ministr Kocourek.

Ministr Kocourek se bude při návštěvě Bavorského státního ministerstva hospodářství, infrastruktury, dopravy a technologie zajímat také o konkrétní podobu budoucí spolupráce v oblasti technického školství. „Uvědomujeme si, že odborné a jazykové vzdělávání je jedním ze základních předpokladů pro udržení konkurenceschopnosti na trhu,“ konstatuje ministr Kocourek a dodává: „Vítáme snahu Česko-německé obchodní a průmyslové komory přiblížit veřejnosti i školám v České republice význam znalosti cizích jazyků, především němčiny, pro budoucí povolání.“

Ministerstvo průmyslu a obchodu také podle Kocourka podporuje snahu motivovat studenty ke studiu německého jazyka prostřednictvím navázání přímého kontaktu s německými firmami, například v rámci exkurzí v jednotlivých firmách, odborných praxí, profesního poradenství a podobně.

Ministr Kocourek má také na programu cestu do Oberpfaffenhofenu, kde navštíví Německé centrum pro letectví a kosmonautiku, bavorský klastr satelitní navigace, bavorský klastr pro letectví a kosmonautiku a Aplikační centrum satelitní navigace. Právě možnosti spolupráce v oblasti satelitní navigace, v níž je Bavorsko nejvyspělejší spolkovou zemí v Německu, budou také jedním z tématem pro diskuzi ministra Kocourka s ministrem Zeilem.

Vzájemný obchod

Bavorsko je v rámci Německa naším nejdůležitějším obchodním partnerem. Jeho podíl na celkovém obratu našeho zahraničního obchodu se SRN činí 24,4 %, kdy podíl Bavorska na vývozu do SRN činí 30,9 %, v případě dovozu ze SRN pak 17,3 %. V roce 2010 dosáhl celkový obrat zboží hodnoty 13,9 mld. euro.

Spolková republika Německo je naším nejvýznamnějším obchodním partnerem s podílem téměř 29 % na celkovém obratu našeho zahraničního obchodu; téměř 32 % českého vývozu směřuje do Německa.

Vzájemný obchod má dlouhodobě, již od roku 1993, rostoucí trend, který jen v roce 2009 na krátko přerušila hospodářská krize. Vloni, stejně jako letos, náš vzájemný obchod opět rostl – v roce 2010 činil podle údajů české statistiky celkový vzájemný obrat téměř 56 mld. euro, za období leden až duben letošního roku pak 21,5 mld. euro.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT