MPO vloni podpořilo 161 projektů na úsporu energií

13.07.2011 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


13.7.2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu vloni v rámci programu EFEKT podpořilo celkem 161 projektů, které pomáhají šetřit spotřebu energií. Program byl součástí Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů; shrnutí jeho výsledků předloží ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek na dnešním jednání vlády.

"Program EFEKT měl vloni na projekty, které pomáhají šetřit energiemi, připravených na 40 milionů korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu díky tomu mohlo podpořit celkem 161 projektů, do nichž jednotlivé podpořené organizace investovaly přes 72 milionů korun," vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

"EFEKT se vhodně doplňuje s ostatními dotačními programy, zejména těmi financovanými ze Strukturálních fondů Evropské unie — ve srovnání s evropskými penězi totiž dovoluje podpořit menší projekty a zaměřuje se hlavně vytváření dobrých příkladů, které mohou ostatní jednoduše přebírat a následovat; kromě toho podporuje také vzdělávání v oblasti úspor energií," dodává ministr Kocourek.

Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie se pro rok 2010 skládal ze dvou vzájemně se doplňujících programů — Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo program EFEKT, Ministerstvo pro místní rozvoj zapracovalo Státní program do svého dotačního programu Nový panel.

V rámci uskutečňování programu na Ministerstvu pro místní rozvoj byla v roce 2010 podpora poskytována úrokovou dotací a poskytováním zvýhodněné záruky za úvěr, na který byla poskytnuta úroková dotace. Státní fond rozvoje bydlení poskytl dotace z programu Nový panel v celkové výši téměř 1 mld. Kč a podporovaný úvěr ve výši přes 3,7 mld. Kč. Podporu tak získalo 953 projektů na úspory energie v bytových domech, což v praxi znamená opravu 22.600 bytů. Díky tomu se podařilo uspořit přes 378 tisíc GJ ročně. V rámci programu pracují také poradenská střediska.

Pro letošní rok, tedy pro rok 2011, Státní program opět vyhlásilo jak Ministerstvo průmyslu a obchodu v podobě dalšího kola programu EFEKT, tak Ministerstvo pro místní rozvoj, které se na něm bude podílet opět zahrnutím programu Nový panel do Státního programu.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT