Ministr Kocourek jednal o rozvoji hospodářských vztahů s Namibií

15.07.2011 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


14.7.2011 O možnostech jak vylepšit vzájemný obchod ve čtvrtek jednal ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek s Namibijským ministrem zahraničních věcí Utoni Nujomaou. V africké zemi žije početná komunita lidí, kteří získali vzdělání v Československu a podle obou ministrů by právě oni mohli k prohloubení společných obchodních vztahů významně přispět.

"Československo přijalo řadu namibijských uprchlíků a děti. Naprostá většina z nich dnes žije opět doma v Namibii. Právě ti by mohli firmám z obou zemí pomoct otevřít dveře vzájemného obchodu," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. "V této souvislosti jsme se také shodli na tom, že je nutné sjednat moderní bilaterální právní rámec, který by výrazně usnadnil hospodářskou spolupráci v blízké budoucnosti."

"Dlouhodobé výsledky našeho vzájemného obchodu neodpovídají potenciálu obou stran a v porovnání s jinými zeměmi subsaharské Afriky jsou spíš pod průměrem,"
zmínil náměstek ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Milan Hovorka. "Je ale potřeba dodat, že podstatná část zboží směřujícího z Namibie do Česka a obráceně se exportuje přes Jihoafrickou republiku, což statistiku zkresluje."

Podle Utoni Nujomaa by se české firmy v Namibii mohly angažovat zejména v oblasti výstavby základní infrastruktury, která je nutná pro rozvoj jihoafrického regionu, jako je například propojení jihoafrické ekonomiky přes Namibii s Angolou nebo posílení propojení Namibie s Botswanou. Možnosti se otevírají také v oblasti dodávek technologií pro těžbu nerostů, v energetice nebo v exportu zemědělských strojů a zařízení pro potravinářský průmysl. Kromě toho v Namibii existuje poptávka po dodávkách menších civilních dopravních letounů a dopravní techniky pro obtížné terénní podmínky.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT