Trhy nadále decimují dluhy Eurozóny

18.07.2011 | , RM-Systém
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


15.7.2011 Prázdninové období se v uplynulém týdnu rozjelo, zatímco si ale mohou studenti užívat prvních parných dnů, investoři vydechnout stále nemohou. Počátek prázdnin nastartoval také výsledkovou sezónu amerických společností a analytici průměrně očekávají od společností zařazených do indexu S&P 500 růst čistého zisku o 12 – 15 %. Výsledková sezóna však momentálně stojí v pozadí, zastíněná událostmi z makroekonomické oblasti. Dluhová krize Eurozóny se šíří jako morová nákaza a finanční trhy si v minulém týdnu vzaly na mušku státní dluh Itálie. O vážnosti situace vypovídala také zamýšlená schůzka představitelů EU, kterou se chystal svolat předseda Evropské rady, belgičan H. V. Rompuy. Veseleji není ani v zámoří, kde stále nedošlo k dohodě mezi republikány a demokraty ohledně státního dluhu USA, na což reagoval prezident Obama znechuceným opuštěním schůzky a agentura Moody´s zdvižením varovného prstu nad ratingem této země. Tato zpráva prospěla především drahým kovům se zlatem v čele. Jeho cena vytvořila nová maxima a přiblížila se hodnotě 1600 USD. Pokud bychom někde hledali pozitiva, pak v růstu HDP Číny, která svůj růst zpomalila méně, než se čekalo a to i přes utahování měnových kohoutů.

V takových podmínkách se nemohlo dařit ani titulům obchodovaným na burze RM-SYSTÉM a tak není divu, že drtivá většina z nich zamířila k jihu, když se k růstu odhodlalo pouze 5 firem zařazených do segmentu EasyClick. Index RM ztratil 1,59 %, když na začátku týdne otevíral na hodnotě 2 526,26 bodů a v pátek uzavíral na 2 486,13 bodech. Objem obchodů znovu dosahoval nízkých úrovní. Průměrně se za den zobchodovalo 23,17 milionů Kč při celkovém objemu 115,87 milionů Kč.

Tuzemskou ani polskou burzu další banka neobohatí

Tanečky okolo úpisu tuzemské Československé obchodní banky jsou zřejmě definitivně zažehnány a nové IPO neobohatí tuzemské trhy ani polskou burzu. Mateřská KBC se dle svého vyjádření pokusí získat potřebný kapitál prodejem jiných dceřiných společností, než tuzemského klenotu. Na zprávy mohla pozitivně reagovat Komerční banka, která se v souvislosti s úpisem ČSOB považovala za obětního beránka. Vzhledem k tomu, že byla původně za cílovou destinaci chystaného úpisu nakonec vybrána likvidnější a pro investory zajímavější burza v Polsku, než tuzemská BCPP, není a nebude vliv na akcie Komerční banky nijak významný. Komerční banka se stejně jako ostatní banky potýká s klesající důvěrou investorů. Nadále se její akcie pohybují v blízkosti hodnot 4 000 – 4 100 Kč, v tomto týdnu poklesly o 0,15 % na cenu 4 049 Kč.

Unipetrol získá zpět zaplacenou pokutu a zvítězil ve výběrovém řízení

28. týden roku 2011 bude s úspěchem vzpomínán ve společnosti Unipetrol. Prvním pozitivem je úspěch s odvoláním před soudem první stupně EU, který zrušil rozhodnutí Evropské komise z roku 2006, kdy byla společnost pokutována za účast v kartelu výrobců kaučuku. Soud prvního stupně EU dospěl k závěru, že nebyla dostatečně prokázána účast na kartelové dohodě mezi společnostmi Unipetrol a bývalou dceřinou společností Kaučuk, a.s. Unipetrol i Kaučuk, a.s. (dnes již Synthos Kralupy, a.s.) tak dostanou zpět zaplacenou pokutu ve výši 17,5 milionů Eur. Druhou pozitivní informací je pak vítězství v tendru na dodávku nafty pro společnost České dráhy, a.s. Tendr byl zprostředkován elektronickým výběrovým řízením a zúčastnili se jej čtyři soutěžící. Vítězství v elektronické aukci znamená pro Unipetrol tříletý kontrakt na dodávku přibližně 270 milionů litrů motorové nafty. Do kurzu akcie zřejmě tyto zprávy zatím nebyly promítnuty, přesto se titul opět vzdálil od hranice 170Kč. V tomto týdnu dosáhl Unipetrol minimálních hodnot v oblasti 171,10 Kč, páteční závěrečný kurz činil 173,1 Kč a titul oslabil o 1,42 %.

Erste banka reagovala poklesem na doporučení OECD pro rakouský bankovní systém

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) vydala v tomto týdnu doporučení pro rakouský bankovní systém. Píše se v něm, že místní banky musí vytvořit jasný a přehledný plán pro střednědobé navýšení kapitálu a splacení státní pomoci. Dle závěrů OECD bude potřeba pro splnění nových požadavků Basel III navýšit kapitál rakouských bank zhruba o 15 – 18 miliard Eur. Mezi šesti největšími bankovními ústavy bychom našli také Erste banku, jejíž akcie jsou obchodovány také na tuzemských trzích. Její kapitálová přiměřenost se dlouhodobě pohybuje na nižších úrovních, než je tomu u středoevropských konkurentů, na konci roku 2010 činila 10,2 %. Pro srovnání nabízím také kapitálovou přiměřenost Komerční banky, která na konci roku 2010 dosahovala 15,3 %. K těmto zprávám lze také přičíst novinky okolo problémů Itálie, ve které má údajně Erste banka expozici zhruba 13 % celkového kapitálu. Pokud budeme počítat pouze nejvíce diskutované a zároveň nejvíce ohrožené státy, je právě Itálie tou zemí, v jejichž vládních dluhopisech má Este banka největší expozici. Druhá největší expozice, vůči Řecku, dosahuje pouze 5,84 %. Všechny tyto zprávy stály za dalším poklesem tohoto bankovního titulu na burze RM-SYSTÉM. V tomto týdnu akcie Erste banky odepsaly 1,7 %.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT