Svaz podporuje snahu vlády o zvýšení konkurenceschopnosti ČR

19.07.2011 | , Svaz průmyslu a dopravy
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


18.7.2011 Pokud kabinet P. Nečase neuvede strategii konkurenceschopnosti do praxe, poškodí to zemi, tvrdí podnikatelé.

Snahy vlády o zvýšení mezinárodní konkurenceschopnosti České republiky, které dnes prezentovat premiér Petr Nečas a ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, odpovídají dlouhodobým požadavkům tuzemských zaměstnavatelů. Předpokladem je schválení a prosazení do života připravené Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR, na níž se podílely i zaměstnavatelské svazy.

„To, že vláda přistoupila ke zpracování Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR vítáme a podporujeme. Je životně důležité zastavit náš propad oproti světu, jen v loňském roce to bylo podle údajů Světového ekonomického fóra o plných 5 příček,“ uvedl Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR pro oblast hospodářské politiky a konkurenceschopnost.

Zaměstnavatelé vidí jako pozitivní skutečnost definování mnoha palčivých problémů. „Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR výstižně pojmenovává řadu problémů jako je zpomalující růst produktivity české ekonomiky, nezdravé a neudržitelné zadlužování, korupce a neefektivita veřejného sektoru, chybějící dopravní infrastruktura či neustále odkládané reformy sociálního systému, zdravotnictví a vzdělávání. Je však načase, aby vláda místo odposlechů a vnitrostranických bojů svých koaličních stran začala daleko důrazněji pracovat pro budoucnost země a jejích občanů,“ uvedl Radek Špicar.

Jak dále uvedl: „Pokud nebudeme schopni úspěšně řešit současné problémy, nepodaří se nám v dohledné budoucnosti přiblížit k vyspělým evropským zemím jakými jsou skandinávské země a Německo, ale tyto cíle se nám budou velkou rychlostí vzdalovat. Neudržíme pak ani ty pozice, které jsme na globálních trzích již vybojovali. Namísto špičkové a vyspělé ekonomiky se tak snadno můžeme stát zemí s klesající produktivitou práce a vzdělaností obyvatel a stoupající korupcí, byrokracií a zadlužením“.

Základními pilíři nové strategie jsou podle Svazu průmyslu a dopravy ČR fungující instituce, rozvinutá infrastruktura a makroekonomická stabilita založená na vyrovnaném hospodaření, reformách školství, trhu práce a dalších oblastí a také na dobrých podmínkách pro podnikání a inovace. „S těmito prioritami se zaměstnavatelé ztotožňují a po jejich naplnění dlouhou dobu volají. Prezentovaná strategie navazuje přitom na dřívější Strategii hospodářského růstu z roku 2005,“ poznamenal Radek Špicar.

Svaz průmyslu a dopravy ČR považuje za účelné, aby byl dokument přijat napříč politickým spektrem. Tím se posílí jeho nadstranický charakter a dlouhodobost a sníží se riziko, že příští vlády budou své politiky koncipovat jinak. Předvídatelnost a stabilita podnikatelského prostředí je klíčovým požadavkem tuzemských podniků i zahraničních investorů. „Ani sebekvalitnější dokument nám nebude k užitku, pokud vláda nebude schopná tyto cíle uvést do praxe. Je proto potřeba závěry strategie akceptovat a bez otálení přistoupit k potřebným změnám. V opačném případě nám hrozí osud nekonkurenceschopné země, se všemi důsledky pro životní podmínky nás všech“ uvedl Radek Špicar.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT