HK ČR je proti záměrům snížit výdajové paušály pro živnostníky a další OSVČ

26.07.2011 | , Hospodářská komora ČR
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


25.7.2011 V těchto dnech se v médiích objevily zprávy, že Ministerstvo financí ČR zvažuje snížit výdajové paušály s odůvodněním, že jsou pro živnostníky a další OSVČ daňovou výhodou. Argumentem pro zvažované snížení je, že osobám používajícím při daňovém přiznání výdajový paušál se za loňské daňové období (zúčtovávané v letošním prvním pololetí) vrátilo o 1,2 miliardy korun víc, než tyto osoby zaplatily na daňových zálohách v letošním prvním pololetí. Hospodářská komora České republiky chápe, že vláda při své snaze postupně odbourávat státní zadluženost hledá způsoby, jak zvýšit daňové výnosy, ale v případě snížení výdajových paušálů hrozí, že tento krok by byl kontraproduktivní.

Hospodářská komora České republiky je zásadně proti snížení výdajových paušálů. Tento krok by vedl k významnému nárůstu administrativní zátěže zejména mikropodnikatelů a osob samostatně výdělečně činných. A to v době, kdy se tito podnikatelé budou muset vyrovnávat s dalšími negativními dopady na jejich podnikání.

Hospodářská komora ČR i v této souvislosti připomíná, že neustálé změny podmínek jen podnikání škodí a než se podnikatel na jednu změnu připraví, již přichází další. Snížení výdajových paušálů by v praxi de facto představovalo zvýšení přímých daní. To by bylo v rozporu jak s programem této vlády, tak i s filozofií daňové reformy, kterou tato vláda postupně realizuje. K tomu je třeba připomenout, že jednotlivé sazby výdajových paušálů nebyly určeny podle pohledu do křišťálové koule, ale na základě zcela konkrétních výpočtů. Rovněž je vhodné připomenout, že výdajové paušály byly jedním z prostředků, jak omezit některé formy daňových úniků.

„Zavedení výdajových paušálů nebylo jednostranným darem státu živnostníkům a OSVČ, ale oboustranně výhodným řešením. To, že se od osob, které používají výdajové paušály, nyní vybere méně daní než v minulosti, svědčí o tom, že této skupině podnikatelů se daří hůře,“ varuje prezident HK ČR Petr Kužel. „Nasvědčuje to také tomu, že v rozpočtech chybějí peníze a v důsledku toho je méně menších zakázek, o něž se mohou živnostníci a OSČV ucházet. V celé Evropě se klade důraz na podporu mikropodnikatelů a osob samostatně výdělečně činných. Pozoruhodné je, že v ČR tento sektor takto podporován není.“

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT