Objem přímých zahraničních investic v roce 2010 globálně vzrostl o 5 %, Česká republika překonala rok 2008

28.07.2011 | , CzechInvest
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


27.7.2011 Česká republika podle zprávy Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD) vloni přilákala přímé zahraniční investice za přibližně 113 miliard korun, což je o cca 130 % více než v roce 2009.

Ve srovnání se zeměmi Visegrádské čtyřky Českou republiku překonalo pouze Polsko, které v loňském roce přilákalo investice za cca 161,5 miliardy Kč. České firmy v roce 2010 naopak do zahraničí investovaly přibližně 28,4 miliardy Kč.

„V přílivu investic se tak Česká republika vrací k předkrizovým hodnotám,“ konstatuje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. „Do dalších let UNCTAD předvídá pokračování růstu, zároveň ale varuje před rizikem zejména v podobě fiskální nerovnováhy nebo inflace. Abychom se právě těmto rizikům vyhnuli, a současně vylepšili naši životní úroveň i konkurenceschopnost ekonomiky, chceme prosadit finanční ústavu, která zaručí, že se Česká republika nebude nezdravě zadlužovat, a neohrozí tak budoucnost dalších generací.“

„Zpráva OSN dokazuje, že se svět dostal z krize. Česká republika co do objemu přímých zahraničních investic překonala předkrizový rok 2008, a to o necelých 5 miliard Kč. V roce 2009 přitom došlo oproti předchozímu roku k propadu o 42 %,“ říká generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek a dodává: „Slibně vypadají i statistiky investic zprostředkované agenturou CzechInvest za první pololetí roku 2011. Oproti stejnému období loňského roku sice evidujeme o dva projekty méně, objem investic ho však překonává o více než 100 procent“.

Celosvětově se objem přímých zahraničních investic v roce 2010 zvýšil oproti předchozímu roku o 5 procent na 1,24 bilionu amerických dolarů. Dle údajů OSN je však stále o 15 procent nižší než před celosvětovou hospodářskou krizí a téměř o 37 % nižší než v roce 2007, kdy byl zaznamenán vrchol. UNCTAD ve zprávě předpovídá, že oživení toků přímých zahraničních investic bude pokračovat i v roce 2011 a dosáhne 1,4 – 1,6 bilionu amerických dolarů. V roce 2012 počítá se zvýšením až na 1,7 bilionu a v roce 2013 na 1,9 bilionu amerických dolarů.

Problémy, před kterými UNCTAD varuje, se podle Křížka mohou podepsat i na rozhodování investorů o České republice. „Fiskální stabilita a míra inflace patří k faktorům, které mohou ovlivnit rozhodování investora, ve které zemi bude realizovat svoji investici. To samozřejmě platí i pro Českou republiku,“ dodává Miroslav Křížek.

Co se týče globální struktury přímých zahraničních investic, tak podle zprávy v roce 2010 pokračoval pokles objemu investic do služeb. Nejostřejší pokles pak zaznamenal příliv přímých zahraničních investic do finančního sektoru. Naopak k růstu došlo ve výrobním sektoru. Investice v této oblasti tvořily téměř polovinu všech projektů. Více informací naleznete na http://www.unctad.org/wir. Zprávu World Investment Report 2011 v tištěné podobě a na cd můžete zdarma obdržet v agentuře CzechInvest.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT