Tržby ve službách klesly

08.08.2011 | , GE Money Bank
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


5.8.2011 Ve druhém čtvrtletí klesly tržby ve službách o 1 % mezičtvrtletně a o 0,7 % meziročně. Nejvíce podle ČSÚ poklesly tržby v sektoru profesních, vědeckých a technických činností. Do tohoto sektoru mimo jiné patří reklama, architektura nebo poradenství v řízení.

Sektor služeb se ve druhém čtvrtletí dostal do červených čísel. V prvním čtvrtletí tržby ve službách rostly o 1 % mezičtvrtletně a meziročně stagnovaly. Tržby rostly v sektorech doprava a skladování, administrativní činnosti a ubytování, stravování a pohostinství. Mírný nárůst zaznamenal i sektor informací a komunikací. Tržby naopak klesaly v sektorech nemovitostí a profesních, vědeckých a technických činností.

Pokles služeb ve druhém čtvrtletí v podstatě dokresluje obrázek zpomalujícího ekonomického růstu. Zatímco v dopravě a administrativních službách se těší růstu, a to zejména díky rostoucímu průmyslu, nákladnější služby zaznamenávají zhoršení situace. Růst tržeb v sektoru ubytování, stravování a pohostinství souvisí se dvěma faktory - Českou republiku navštívilo o něco více zahraničních turistů a určitá část domácích spotřebitelů vyměnila zahraniční dovolenou za relaxaci v ČR.

Na sektoru nemovitostí je stále vidět velmi slabý rezidenční trh. Tržby realitních kanceláří zaznamenaly pokles o 7,5 %, a to i přes rostoucí zájem o hypotéky. Službám nedodává optimismus ani výhled do budoucna. Podle předstihového ukazatele ČSÚ v červenci se zhoršilo jak hodnocení současné ekonomické situace, tak mírně i hodnocení poptávky a výhled na příští půlrok. Pokud vezmeme v potaz fakt, že služby jsou zdrojem více než poloviny českého hrubého domácího produktu, nezbývá než konstatovat, že ekonomika po vzoru západních zemí opravdu zpomaluje.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT