Počet zahraničních turistů rostl nejvíce od roku 2004

08.08.2011 | , Czech Tourism
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


5.8.2011 Do českých hromadných ubytovacích zařízení (HUZ) přijelo ve druhém čtvrtletí roku 2011 celkem 1,9 milionu zahraničních turistů, což bylo o 13,5 procenta více než ve stejném období předchozího roku. Tak vysoký meziroční nárůst zaznamenaly statistiky návštěvnosti naposledy v posledním čtvrtletí roku 2004, kdy počet zahraničních hostů vzrostl o 15 procent. Vyplývá to ze statistik, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Za rekordním růstem stojí především nárůst poptávky ruských a německých turistů. Z Ruska přijelo do ČR během druhého čtvrtletí 158 tisíc turistů, což bylo o 50,9 procenta více než ve stejném období předchozího roku. Z Německa, které je pro český incoming největším trhem, přijelo ve druhém čtvrtletí, 395 tisíc turistů, což představuje meziroční nárůst o 9,4 procenta. Významně rostly také příjezdy turistů z Francie (21 procent), Španělska (20 procent), Slovenska (11,8 procenta), či Polska (9,5 procenta). Příjezdy turistů z Itálie ve druhém čtvrtletí vyrovnaly propad z předchozího kvartálu, když vzrostly o 7,3 procenta. Významný nárůst zaznamenaly statistiky také u souhrnné kategorie „ostatní asijské země“ (40 procent), kam spadají například turisté z Indie, či arabských zemí.

„Růst návštěvnosti z asijských zemí naplňuje naše očekávání i prognózy mezinárodních organizací. Tyto nové trhy mají pro Českou republiku obrovský potenciál na jehož využití v současné době usilovně pracujeme,“ uvedl Rostislav Vondruška, generální ředitel agentury CzechTourism. Agentura chce podle Vondrušky podporovat popularitu České republiky na nových trzích například prostřednictvím filmů natáčených v ČR.

„V Rusku je velkým trendem svatební a kongresový cestovní ruch a také aktivní dovolená. To jsou klíčové oblasti, na které se v současné době zaměřujeme. Výsledky druhého čtvrtletí nás samozřejmě velmi těší,“ uvedla Monika Linhartová, ředitelka zahraničního zastoupení agentury CzechTourism v Moskvě. Podle Linhartové se do statistik druhého čtvrtletí promítla také bezpečnostní situace v Egyptě a dalších severoafrických zemí. Kvůli ní řada ruských turistů nevyjela do svých oblíbených letovisek a dala přednost dovolené v Evropě.

To potvrzuje i ředitelka zahraničního zastoupení CzechTourism v Paříži Lenka Petržílková: „K velkému nárůstu počtu francouzských turistů přispělo otevření nových leteckých linek z francouzských regionů, konkrétně z Bordeaux (ČSA), Nice (SmartWings) a Toulouse (Vueling). Příliv francouzských turistů do ČR ovlivnila i politická a bezpečnostní situace ve světě, zejména v zemích Magrebu, které jsou tradičním cílem Francouzů. O České republice se hovoří jako o „sázce na jistotu“, tedy blízké a bezpečné destinaci, s dobrým poměrem cena - kvalita a zároveň s velkým kulturním a historickým bohatstvím.“

Od počátku roku přijelo do českých HUZ celkem 5,8 milionu turistů, což bylo o 8,8 procenta více než ve stejném období předchozího roku. Zahraničních turistů od počátku roku přijelo o 11 procent více než v prvním pololetí 2010. Meziroční nárůst příjezdů domácích turistů dosáhl v prvním pololetí 6,3 procenta.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT