Nezaměstnanost stoupla. Firmy neplánují výrazný nábor lidí

09.08.2011 | , Svaz průmyslu a dopravy
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


8.8.2011 V červenci míra nezaměstnanosti narostla oproti předchozímu měsíci o 0,1 % bodu a dosáhla úrovně 8,2 %.

Červencová míra nezaměstnanosti v České republice se oproti předchozímu měsíci mírně zvýšila o 0,1 procentního bodu na 8,2 %. Přestože je ve srovnání s červencem loňského roku nižší o 0,5 % bodu, informace koresponduje se závěry šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR a České národní banky o zpomalování dynamiky růstu průmyslu, ochlazování očekávání dalšího vývoje a zvýšené opatrnosti mnohých podniků při nabírání nových pracovníků.

Snížený počet nástupů do zaměstnání během letních měsíců a příchod čerstvých absolventů vysokých škol a zaměstnanců ze školství do evidence Úřadu práce ČR patří mezi důvody červencového nárůstu počtu nezaměstnaných, jichž je nyní 485,6 tisíc. Podle MPSV lze v srpnu očekávat na trhu práce stagnaci nezaměstnanosti.

Na možné komplikace oživování trhu práce, poukazují zaměstnavatelé. Potvrdilo to aktuální šetření Svazu a ČNB: Ve druhé polovině letošního roku průmyslové podniky nebudou výrazně nabírat nové pracovníky. „Výsledek očekávání vývoje zaměstnanosti naznačuje, že firmy jsou velmi opatrné. To je pro letošní rok špatná zpráva hlavně pro absolventy škol,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.Pro příští rok se předpokládá nepatrná korekce očekávání změny zaměstnanosti směrem nahoru.

Další informace, včetně přehledných grafů, najdete na webové stránce Svazu průmyslu a dopravy ČR : www.spcr.cz/statistika/nezamestnanost.htm

Na webové stránce www.spcr.cz najdete i PP prezentaci k výsledkům šetření SP ČR a ČNB a tiskovou zprávu s pasáží o oblasti zaměstnanosti.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT