Program obnovy bytového fondu PLUS

15.09.2003 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Stavební spořitelna České spořitelny připravila speciální program pro bytová družstva a společenství vlastníků jednotek na financování rozsáhlejších oprav…

Program obnovy bytového fondu PLUS je v současnosti jedinečnou příležitostí pro bytová družstva a společenství vlastníků jednotek (dále jen družstva) při financování rozsáhlejší oprav společných částí domu. Je vhodný i při vytváření prostředků pro budoucí, zatím nespecifikované potřeby.
 
Program obnovy bytového fondu PLUS nabízí 2 základní varianty:
 
Stavební spoření jednotlivých členů
Stavební spoření si založí jednotliví členové družstva individuálně. Přes družstvo posílají pravidelné platby, které se rozdělují na platby na pokrytí běžných výdajů a na platby ve prospěch stavebního spoření. Tímto způsobem získá družstvo přehled o skutečných platbách na účty stavebního spoření a jistotu, že jednotliví členové budou skutečně pravidelně spořit na své individuální účty stavebního spoření.
Vklady je vhodné vinkulovat ve prospěch družstva. V případě potřeby a při splnění stanovených podmínek poskytne Stavební spořitelna České spořitelny členovi družstva úvěr ze stavebního spoření. Pokud účastník ještě nesplňuje podmínky pro získání úvěru ze stavebního spoření, může mu být poskytnut výhodný překlenovací úvěr.
Individuální stavební spoření fyzických osob je vhodné v případě, kdy se jedná o nízké úvěry bez nutnosti zajištění ručiteli nebo nemovitostí. Výhodou tohoto postupu je, že účastník stavebního spoření jako fyzická osoba má řadu významných výhod, které zaručují nadprůměrné zhodnocení finančních prostředků.
 
Stavební spoření družstva
Stavební spoření u Stavební spořitelny České spořitelny založí družstvo jako celek. Členové družstva platí příspěvky do fondu oprav v nájemném. Výhodou tohoto postupu je, že družstvo jako právnická osoba může získat v rámci Programu obnovy bytového fondu PLUS zvýhodněné úvěry. Specifikem této varianty oproti spoření fyzických osob je, že právnická nemá nárok na státní podporu a výnos z úroků se daní.
Tato varianta je zajímavá tím, že se vyřizuje pouze jeden úvěr, nikoliv více úvěrů pro každého člena družstva. Tuto variantu mohou využít např. družstva s velkým počtem členů nebo tam, kde by bylo z různých důvodů administrativně náročné uzavírat jednotlivé smlouvy o stavebním spoření na členy družstva a vyřizovat pro ně úvěry. Podmínky úvěrů pro právnické osoby jsou v rámci Programu obnovy bytového fondu PLUS konstruovány tak, aby navazovaly na vládní programy zaměřené na podporu oprav současného bytového fondu.

Ptáte se, jak Program obnovy bytového fondu PLUS funguje?

Stačí, když budete znát celkovou výši finančních prostředků nutných k provedení zamýšlené rekonstrukce nebo opravy a předpokládaný termín realizace. Zbytek už zařídí odborně vyškolení obchodní zástupci Stavební spořitelny České spořitelny. Na základě Vaší potřeby Vám navrhnou nejvýhodnější způsob financování. Detailně Vám vysvětlí funkčnost tohoto programu a zodpoví Vaše dotazy. Připraví pro Vás smlouvy o stavebním spoření. Zprostředkují Vám i další nadstandardní a bezkonkurenční služby, které Vám může nabídnout jen Stavební spořitelna České spořitelny.

Zdroj: Stavební spořitelna ČS

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ