Přichází bankovní očistec

10.10.2011 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Kdybychom si chtěli zahrát na Pýthii ve špatné náladě, která by ale přesto chtěla být cool, možná bychom mohli věštbu nazvat „Lehman Brothers relaunched“.

Před třemi lety totiž americká investiční banka Lehman Brothers požádala o ochranu před věřiteli (= největší bankrot v americké historii) a spustila tak sérii událostí, jejichž dosah a rozsah si do té doby nikdo nedokázal představit. Základem této série událostí, která dostala název „finanční krize“ bylo to, že mezibankovní trhy v podstatě zamrzly.


Páka je děsivý nástroj


Asi každý ještě neví, co je to finanční páka (leverage). Ta udává, v jaké míře se využívá financování dluhovým kapitálem a v podstatě jde o poměr celkových aktiv k vlastnímu jmění. Asi tak: když máte 1000 korun, můžete je „vrazit“ do obchodu (sázky), že nějaká akcie nebo měna stoupne o procento (třeba do týdne). Když „vyhrajete“, dostanete nějaký tržní výnos, ale když prohrajete, tisícovka je fuč, celá a nenávratně. To je jen příklad, obecně se tomu říká obchod na margin (tedy na dluh) a ve světě financí je běžný. Právě vysoká finanční páka přivedla Lehman Brothers na finanční hřbitov, když se na finančních trzích zhoršily podmínky. Poměr držených aktiv vůči vlastnímu kapitálu totiž přesáhl 30:1, což znamená, že pokles hodnoty těchto aktiv v řádu 3,33 % by vymazal veškerou účetní hodnotu banky.


Jak a koho zachraňovat


V dobné situaci se ocitly další banky – nejen v USA, ale státy je zachránily, když jim půjčily. V USA byl spuštěn program TARP, kde se půjčovalo za 10% úrok a na zástavu akciových podílů (peníze banky již dávno vrátily, tedy kromě těch státních hypotečních úřadů). V hloupější Evropě zachraňovaly své banky jednotlivé státy a dosud se s tím potýkají – včetně KBC a Erste. Navíc však není všem dnům konec, jak se ukazuje v belgické bance Dexia. Tu se po krachu v roce 2008 podařilo za pomoci vlád Belgie a Francie jaksi „zachránit“ (jejich daňoví poplatníci do ní „napumpovali“ 6,4 miliardy eur), ale přesto je na tom dnes ještě hůř – páka prý dosahuje zoufalého poměru 60:1.

Co s tím? Bankrot je přece normální, správný a spravedlivý nástroj, anebo zas zvítězí socialismus? Proč mají daňoví poplatníci utápět miliardy v nesmyslech?


Evropské neshody


A tady se dostáváme ke konfliktu Německa s Francií, kterou řešili jejich nejvyšší v Berlíně o víkendu. Spory jsou o využití posíleného Evropského fondu finanční stability (EFSF). Zatímco Paříž si přeje, aby fond mohl neomezeně nakupovat dluhopisy zemí eurozóny v potížích, jako je například Řecko, Berlín chce zavést určitá omezení. Obě země se neshodují ani v otázce, jakým způsobem by se fond měl použít na pomoc ohrožených bank. Francie by chtěla EFSF využít na rekapitalizaci bank, podle Německa by ale banky měly nejdříve sáhnout do vlastních kapes: „Přístup k financím z ESFF povolen pouze za jasných podmínek“, zdůraznila kancléřka Merkelová. Agentura Reuters s odvoláním na zdroj obeznámený se záležitostí navíc doplnila, že Paříž by si přála využít finance EFSF na rekapitalizaci svých vlastních bank, které ohrožuje dluhová krize.


Je kam „utéct“?


Jo a víte, že největší německá veřejně obchodovatelná společnost Siemens před měsícem stáhla 500 mil. eur ze svého účtu u Société Générale a zaparkovala je bezpečně u Evropské centrální banky? Firmy řadě zemí eurozońy připravují krizové scénáře nejen na případy krachů bank, ale dokonce i na několik variant rozpadu měnové unie.

Varuje i Mezinárodní měnový fond nejen před nedostatečnou kapitalizací bank v eurozóně, ale má obavy i z negativních dopadů dluhové krize eurozóny na východní Evropu. Šéf MMF pro Evropu Antonio Borges tak vyzval východoevropské země k rázným opatřením, která by je před těmito dopady ochránila. Zejména před odlivem kapitálu zčásti připisovaného tomu, že západní banky stahují finanční prostředky ze svých poboček ve východní Evropě.

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ