Senát odmítá individuální penzijní připojištění. A co?

14.10.2011 | , PR text
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


Senátoři nechtějí individuální spořicí účet na důchod. Zákon o důchodovém připojištění neprošel. Zatím

Ve středu 12. října neprošel senátem návrh vlády o druhém pilíři důchodové reformy. Jde v podstatě o to, že by každý měl jakýsi spořicí účet v penzijních fondech, do kterého bychom všichni přispívali peníze, které nyní platíme státu na financování penzí. Toto rozhodnutí senátorů prakticky nikoho nepřekvapilo. Stejně jako nikoho nepřekvapí, až poslanecká sněmovna veto senátu přehlasuje.

Pak se vláda chystá, nejspíš stejným způsobem, prosadit tzv. třetí pilíř důchodové reformy. Bude se jednat o jakési penzijní připojištění řízené státními penzijními fondy. Tyto fondy budou spravovat peníze ze čtyř zdrojů. Půjde o spoření ve státních dluhopisech, spoření konzervativní, vyvážené a jakési dynamické spoření.

Opozice nesouhlasí ani s jedním pilířem důchodové reformy a je připravena vládní projekt zastavit hlava nehlava. Pokud zákon projde vládou, bude opozičně laděný senát chtít reformy zastavit soudní cestou. Kdyby ani to nevyšlo, má opozice jasné téma na příští volby. Jakmile se dostane k moci je připravena důchodovou reformu okamžitě zrušit. A to už je, dámy a pánové, Kocourkov.

Co si z toho máme vzít? Co z toho jasně vyplývá? Na co se můžeme spolehnout? Nikdo nemůže pochybovat o tom, že důchodový systém potřebuje reformu a to jakoukoliv. V ideálním případě je vládní důchodová reforma funkčním modelem a všechny nás čeká šťastné stáří. Pokud má pravdu opozice, důchodový systém se zhroutí a státní důchody prostě nebudou. A to je to jediné, s čím se dá počítat už několik let. Reformy nereformy, mladí lidé, kteří si dokáží spočítat, kolik je jedna plus jedna, jasně vidí, že spoléhat se na to, že je stát na stáří zajistí je na hranici šílenství. Stát peníze nemá a mít je nebude. Jediná možnost, jak si zajistit šťastné stáří, je nečekat na reformy, založit si vlastní spořicí účet a na něj si samostatně začít spořit. Kvalitní penzijní připojištění dostává dosud od státu příspěvek, který bude v budoucnu jedině menší. Čím dřív si mladí lidé penzijní připojištění zařídí, tím lépe pro ně.

Nečekejte, až se vládní představitelé dohodnou. Nedohodnou se totiž nikdy. Raději si založte vlastní spořicí účet ještě dnes a spořte si na důchod sami.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT