Raději koupit hotové než stavět

04.11.2003 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Podle výsledků ČMHB dávají klienti přednost koupi hotových domů a bytů.  Pro většinu z nich je jednodušší pořídit si přes hypotéku hotovou stavbu, než si sami organizovat její výstavbu…

Podíl hypoték poskytnutých Českomoravskou hypoteční bankou v 9 měsících tohoto roku na nákup hotové nemovitosti stoupl o pět procent na více než 55 procent. Pokračuje tak trend posledních čtyř let, který říká, že Češi si stále více kupují hotové domy a byty. Ještě v roce 2000 dosahoval podíl hypoték poskytnutých na tento účel pouze 42 procent. Naopak podíl úvěrů poskytnutých na výstavbu nemovitosti v tomto roce o pět procent klesl a dnes již dosahuje pouze necelých 23 procent. Také v tomto případě jde o pokračování trendu z minulých čtyř let - v roce 2000 si lidé na výstavbu nemovitosti, tedy na proces, který si sami organizují, brali více než 42 procent hypoték.

Celkově obchodní výsledky ČMHB za první tři čtvrtletí tohoto roku splnily očekávání - počet poskytnutých hypoték nadále rychle rostl, ve srovnání se stejným obdobím vloni co do počtu o téměř 54 procent, v objemu o 47 procent. ČMHB za tři čtvrtletí letošního roku poskytla celkem 6 512 hypotečních úvěrů ve výši 6,6 mld. Kč. Z toho bylo poskytnuto fyzickým osobám 6 452 úvěrů v objemu 6,2 mld. Kč. Letošní tři čtvrtletí tak předčila počtem poskytnutých úvěrů celý minulý rok, kdy ČMHB poskytla 6 184 hypoték.

 "Stále platí, že řada lidí není spokojena s kvalitou svého bydlení a hypotéky dostupné jsou. Kromě toho ČMHB nabízí komplexní řadu hypotečních úvěrů, jejichž podmínky vyhoví téměř každému. Možnosti, jako vzít si půjčku i na celou hodnotu nemovitosti, snížit počáteční splátky, kombinovat hypotéku s životním pojištěním nebo navázat úrokovou sazbu na PRIBOR k nám přivádí řadu klientů," říká k tomu Jan Sadil, náměstek pro věci obchodní a člen představenstva ČMHB.  

"Pokud se týká typu nemovitosti, podíl hypoték poskytnutých na dům zůstává i v tomto roce dominantní (69 procent) a je jasné, že naši klienti nadále dávají přednost bydlení v rodinných domech," dodává J. Sadil.

Zdroj: Tisková zpráva ČMHB

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ