Hypotéky dál drží tempo

27.02.2012 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Přestože po finiši loňského roku byl očekáván spíš značný pokles hypotečního trhu, lednové údaje naznačují, že k tomu (zatím) nedochází. V lednu si lidé vzali o dva tisíce méně hypoték než na konci loňského roku, ale i těch 5,5 tisíce hypotečních úvěrů je v tomto měsíci nebývalý počet. A objem 9,2 miliard korun je dokonce lednový rekord.

Na vyhodnocení, zda jde o pouhý výkyv, anebo o náznak trendu, si musíme ještě počkat, záblesk optimismu však zaznamenat lze. Zvýšení DPH totiž sice developeři formálně promítli do cen, ale následující marketingové a slevové akce ceny bytů fakticky opět snížily. Klienti tak mohli dál využívat nízkých cen i příznivých úroků. Průměrné úrokové sazby u hypotečních úvěrů se totiž změnily o nepatrné tři bazické body, když souhrnný ukazatel Fincentrum Hypoindex vzrostl z 3,56 jen na 3,59 %.


Z hlediska úrokových sazeb je stále nejvýhodnější pětiletá fixace, ta se v průměru pohybuje pod 3,5 % (tříletá fixace 3,8 %). Velký pokles ovšem v lednu zaznamenaly hypotéky s variabilní úrokovou sazbou, průměr byl v lednu 2,79 % proti prosincovým 2,96 % – sazby tedy „seskočily“ o 0,17 procentního bodu.


Byty i jako investice


Podle některých marketingově laděných vyjádření developerů se dokonce vrací významněji i okolnost, že lidé opět více využívají současné situace k nákupům nemovitostí za účelem investování. Přesto se nabídka na trhu ještě zdaleka nevymanila z převisu (zejména v Praze), nehledě na to, že některé městské části se údajně chystají k další vlně prodejů obecních bytů. Ceny nemovitostí u nás přesto (zatím) neprošly významnější korekcí a „popularita“ investice do nemovitostí tak neprošla šokovým vystřízlivěním, jako v mnohých zemích.


Banky se snaží


Bankovní byznys je v silném útlumu, když produkce nových spotřebitelských úvěrů klesá a téměř polovina tohoto byznysu „visí“ v konsolidacích. Zatím se velmi obezřetně k úvěrování staví i podnikový/podnikatelský sektor. Hypoteční byznys je tedy vlastně jediný rostoucí, a proto některé banky dokonce i v únoru dále snížily úrokové sazby. To ukazuje, že ještě zdaleka neustávají boje o klienta či o podíl na trhu. Od prvního února UniCredit Bank snížila úrokovou sazbu u jednoleté fixace, Wüstenrot snížila sazby u tříleté fixace až o 0,37 procentního bodu (začínají tak na 3,39 %). Letošní rok bude jistě také „rokem akcí“, ovšem která bynka jako první přistoupí k citelnějšímu zvýšení sazeb, jistě si naběhne na vidle.


Nováčci i refinance


Do hypoték se také s vervou pustila Equa bank – zejména jde lovit ty, kterým končí v nejbližších měsících fixace úroků u stávající hypotéky. Při refinancování nabízí sazby ještě o něco nižší. K většímu dílu koláče se chce dostat i GE Money bank a k náporu se chystá Fio banka.
A že lovný revír stávajících klientů nabízí bohatou kořist, dokazují propočty serveru Hypoindex, podle kterých hypoték, kterým končí refixace, bude letos (průměrně) kolem 4,5 tisíce za víc než 7 miliard – a pozor – měsíčně! Za celý letošní rok tedy půjde o neuvěřitelných 54 tisíc hypotečních úvěrů v ještě neuvěřitelnějším objemu 88 miliard korun.


A že se vyplatí v hypotečním rybníce zalovit pěkně ode dna, dokazuje třeba Wüstenrot, který loni dokázal překonat 100% nárůst.

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ