Raiffeisenbank nově umožňuje koupi družstevního bytu na úvěr

22.12.2003 | , Finance.cz
BYDLENÍ


V pondělí 22. prosince 2003 uvede Raiffeisenbank na trh nový typ úvěru - úvěr zajištěný nemovitostí nazvaný Univerzál. Nový produkt, který kombinuje prvky hypotečního a spotřebitelského úvěru, je zajištěn zástavním právem k nemovitosti.

Není však klasickou hypotékou, neboť nemusí být použit pouze na investice do nemovitostí. Oproti klasickým spotřebitelským úvěrům je možné úvěr Univerzál získat se splatností až na 15 let, za výhodnějších úrokových podmínek a až do výše 50% odhadní ceny. Zajištění může být provedeno buď vlastní nemovitostí nebo nemovitostí poskytnutou do zástavy rodiči, příbuznými či známými. 

Úvěr zajištěný nemovitostí Univerzál bude nabízen ve dvou variantách:

a) jako účelový úvěr na zajištění potřeb bydlení a to těch, které není možné financovat klasickým hypotečním úvěrem - např. koupě družstevního bytu, složení členského podílu do bytového družstva, zaplacení odstupného dosavadnímu uživateli družstevního bytu či zaplacení odstupného uvedeného v darovací smlouvě k nemovitosti apod. V této variantě lze zvolit úvěr se splatností 1 rok, 3, 5, 10 nebo 15 let.

Úrok bude sjednáván jako pevný po celou dobu platnosti a v současné době se může pohybovat podle doby splatnosti v rozpětí 5,5 - 7,9 %.  

b)    jako úvěr bez udání účelu použití - v tomto případě RBCZ poskytne finanční prostředky se splatností 1 rok, 3 nebo 5 let a s rozpětím úrokové sazby od 7 do 8,4 %.

U obou variant mohou klienti uskutečnit mimořádné splátky až do plné výše nesplacené jistiny za podstatně nižší poplatek než u klasických hypotečních úvěrů. Příprava podkladů pro žádost o úvěr je obdobná jako u žádosti o hypoteční úvěr. Nově se klienti setkají s tím, že u každého úvěru bude stanovena reálná procentní sazba nákladů, jak je to vyžadováno u spotřebitelských úvěrů. Úvěr bude splácen formou anuitních (tj. po celé období splácení úvěru stejně vysokých) splátek.

Zdroj: Tisková zpráva Raiffeisenbank

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ