Zamotají slabší čísla z trhu práce Fedu hlavu?

10.04.2012 | , Finance.cz
Komentáře Finance.cz


Velký pátek byl v USA ve znamení lehkého zklamání z trhu práce. Přibylo o poznání méně pracovníků (120 tis. namísto očekávaných 240 tis.) než trh nadopovaný dobrými americkými čísly očekával.

Na druhou stranu pod slupkou zklamání páteční americká čísla skrývala i řadu zdravých trendů. Zklamalo především nabírání v sektoru služeb, zatímco předstihový průmysl, který nakonec rozjíždí pracovní místa i ve službách, zůstal silný. Slušný také zůstává tříměsíční průměr nabírání zaměstnanců (+212 tis.) a růst mezd. Páteční čísla proto zatím stěží přinutí americkou centrální banku (Fed), aby znovu otevřela penězovody naplno a spustila kvantitativní uvolňování číslo 3 (QE 3). Horší čísla z amerického pracovního trhu by také nemusela dlouho zatěžovat riziková aktiva počínaje akciovými trhy a konče středoevropskými měnami.

I když včera americké akciové indexy padaly, efekt lehkého zklamání z pracovního trhu by měl zvládnout přebít pozitivní start do výsledkové sezóny (dnes Alcoa, v dalším průběhu týdne např. Google nebo JP Morgan). K pozitivnější náladě mohou také přispět dnešní lepší ranní čísla z Číny, která ukazují na rychlý růst vývozů a trochu tlumí strach z tvrdého přistání čínské ekonomiky. Naopak jasným rizikem pro jakékoliv ambice býků zvrátit výprodeje akcií a rizikových měn z posledních dní je eurozóna. V centru pozornosti je Itálie a Španělsko, kde výnosy v posledních dnech začaly rychle růst a efekt pomocných operací ECB (LTRO) zdá se, začíná slábnout. Pokud se španělské výnosy vrátí nad 6 %, půjdou znovu jakékoliv zprávy z USA nebo z Číny na vedlejší kolej.


Jan Bureš, hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Autor článku

Jan Bureš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Komentáře Finance.cz