Hypotéky vloni rostly téměř o polovinu

29.01.2004 | , Finance.cz
BYDLENÍ


V roce 2003 poskytla Českomoravská hypoteční banka ve srovnání s předchozím rokem o 40 % více hypoték.

Jejich objem se zvýšil o 42 %. „Takovou výkonnost má jen málokteré odvětví ekonomiky. Růst hypoték čekáme i letos a v dalším střednědobém výhledu,“ říká k tomu Jan Sadil, generální ředitel a předseda představenstva ČMHB.
Hypoteční trh bude nadále růst, ačkoliv ne tak strmě jako v minulých letech. „Tento rok očekáváme objem nových hypoték přibližně o 20 % vyšší než vloni,“ upřesňuje J. Sadil a dodává: „Lidé se nebojí zadlužovat, jejich reálné mzdy se zvyšují a řešení vlastního bydlení berou do vlastních rukou. Hypoteční úvěr jim umožňuje tento záměr realizovat za velmi slušných úrokových podmínek. Je přeci výhodnější splácet hypotéku na vlastní dům či byt, než celý život platit nájem. Navíc ceny nemovitostí už neporostou tolik jako v minulosti.“

ČMHB vloni poskytla celkem 8 678 hypotečních úvěrů ve výši 9,2 miliardy Kč. Z toho 99 % počtem, tj. 8 601, a 91 % v objemu (8,4 mld. Kč) tvoří hypotéky fyzickým osobám – občanům. U fyzických osob, jimž ČMHB své služby nabízí především, vzrostl počet poskytnutých úvěrů o 42 % a objem o 54 %. Průměrná výše hypotéky pro fyzické osoby v roce 2003 činila 974 tisíc korun, což proti předchozímu roku, kdy dosáhla 901 tisíc korun, znamená nárůst o 8 %.

Nejvíce (69 %) hypotečních úvěrů ČMHB vloni poskytla na rodinné domy. Především podíl hypoték na rodinný dům s jedním bytem spolu s pozemkem za poslední tři roky vzrostl z 23 na 38 procent. To naznačuje, že lidé stále více kupují domy především od developerů, a ubývá počet těch, kteří si nejdříve koupí pozemek a na něm teprve posléze staví či kupují nemovitost. To potvrzuje i druhý trend posledních let, který ukazuje, že lidé dávají stále častěji přednost koupi (v roce 2000 podíl 42 %, v roce 2003 dosáhl 56 %) hotové nemovitosti před její výstavbou (analogicky pokles ze 42 % na 23 %).

Největší počet hypoték ČMHB poskytla v Praze a ve Středních Čechách. Stejně tak nejvyšší je v tomto regionu objem a průměrná výše poskytnutých úvěrů, která činí o 280 tisíc korun více než celostátní. To je dáno vysokou ekonomickou silou obyvatel Prahy a zájmem o tento region.  Ceny nemovitostí i mzdy jsou v Praze obecně nejvyšší z celé republiky.

ČMHB je zároveň největším emitentem hypotečních zástavních listů. K 31. 12. 2003 vydala celkem 13 emisí v objemu 24,8 mld. Kč, přičemž 2,7 mld. jsou již splaceny. Letos plánuje vydat šest emisí ve výši 13 mld. Kč. Devadesát procent kupujících HZL na pobočkách ČSOB, která tyto cenné papíry pro ČMHB prodává, tvoří fyzické osoby. Ty však z hlediska objemu vlastní  pouze 6,5 % dluhopisů emitovaných ČMHB. Průměrná výše jednoho nákupu HZL je 10 HZL, tj. 100 000 Kč.

Zdroj: Tisková zpráva ČMHB

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ