Hypotéku banka vyřídí do několika dnů

27.02.2004 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Zvláště při koupi nemovitosti, často hraje důležitou roli doba, za kterou banka zpracuje žádost o úvěr a uzavře s klientem smlouvu. Prodávající by rád měl peníze na účtu okamžitě po podpisu smlouvy o prodeji nemovitosti, a proto někdy…

… může koupě nemovitosti zkrachovat právě na tom, že kupující nemá včas peníze.

Vyřízení hypotečního úvěru určitě není jednoduchou záležitostí. Délka doby od první návštěvy klienta až po podepsání smlouvy o hypotečním úvěru a následné čerpání závisí ve větší míře na klientovi. Na něm totiž je, aby bance předložil všechny potřebné doklady, které jsou ke zpracování a vyřízení hypotéky potřeba. A věřte není jich málo (základní doklady vyžadované bankou). Banky sice uvádějí obvyklou dobu vyřízení hypotečního úvěru, ale tato doba je počítána až od okamžiku, kdy banka od klienta obdrží veškeré doklady.

Doba vyřízení hypotečního úvěru uvedená v tabulce pro jednotlivé banky je pouze orientační. Často závisí na pobočce, kterou si klient k vyřízení vybere, a na momentální vytíženosti  pracovníků vybrané pobočky.

Doba vyřízení hypotéky

Banka

Obvyklá doba vyřízení HÚ

eBanka

7 dní

Česká spořitelna

10 pracovních dní

Českomoravská hypoteční banka

3 - 5 dní

Československá obchodní banka

5 dní

GE Capital Bank

5 dní

HVB Bank CR

10 dní

Komerční banka

14 dní

Raiffeisenbank

14 dní

Wüstenrot hypoteční banka

3 týdny (včetně odhadu nemovitosti)

Živnostenská banka

9 dní

Zdroj: Banky

Se zajímavou nabídkou přišla HVB Bank, která klientům, kteří podají žádost o hypoteční úvěr od 23. února do 23. dubna 2004 a podepíší smlouvu do 14. května 2004, sníží poplatek za zpracování hypotéky na polovinu. Navíc pokud banka nestihne do deseti dnů od doručení veškeré dokumentace klientem rozhodnout o přidělení hypotečního úvěru, bude mít klient zpracování úvěru zdarma.

I když délka zpracování je na první pohled krátká (nemusí být bankou dodržena vždy!), někdy i tak může být pro klienta  nevyhovující. Proto některé banky umožňují za poplatek tzv. expresní vyřízení hypotečního úvěru. Možnost získat úvěr rychleji za poplatek nabízí dvě banky:

Banka

Doba vyřízení

Poplatek za expresní vyřízení

Českomoravská hypoteční banka

Do 3 dnů

0,5% min. Kč 5000,- Kč

max. 10 000,- Kč

Komerční banka

Do 7 dnů

0,2 %; min. 2 000,- Kč
max. 10 000,- Kč

Zdroj: Banky

Ve výše uvedených tabulkách jsou uvedeny doby, které banky garantují nebo obvykle mají na zpracování úvěru. Ne vždy však pouze doba zpracování úvěru bankou brzdí peníze ke klientovi.

Zástavní právo k nemovitosti
Hypoteční úvěr musí být ze zákona zajištěn nemovitostí, neboli zástavním právem k nemovitosti zapsaným do  katastru nemovitostí. A právě se zápisem zástavního práva  do katastru může být někdy problém. Zápis do katastru může trvat dlouhou dobu a klient většinou nemůže čerpat úvěr dříve, než bance doloží zapsání. Proto pokud víte, že budete peníze potřebovat rychle, je dobré vědět, že některé banky umožňují čerpání úvěru již pouze na základě návrhu na vklad zástavního práva bez nutnosti čekat na jeho zápis do katastru nemovitostí.
Možnost čerpat hypoteční úvěr pouze na základě návrhu na vklad umožňuje například GE Capital Bank nebo Živnostenská banka.

  • U GE Capital  Bank může klient na základě podání návrhu čerpat z poskytnuté hypotéky 1,5 mil. Kč, a to již do deseti dnů od převzetí podkladů bankou. Zbývající část hypotéky je možné čerpat až po zapsání zástavního práva do katastru nemovitostí.
  • Živnostenská banka rozlišuje dva způsoby čerpání: variantu zrychlenou a variantu expresní. U zrychlené varianty může klient po předložení kopie návrhu na vklad zástavního práva k zastavované nemovitosti čerpat max. do výše 60% z poskytnuté jistiny. Dočerpání úvěru je bankou umožněno až po povolení vkladu zástavního práva. U expresní varianty lze po předložení kopie návrhu na vklad jednorázově vyčerpat až 100% poskytnutého úvěru. Obě varianty lze využít při úvěrech do maximální výše 5 mil Kč. 

Nic není zadarmo. Zatímco u GE Capital Bank není účtován klientovi za umožnění expresního čerpání na základě  návrhu na vklad žádný poplatek,  u Živnostenské banky si již klient za tuto možnost bude muset připlatit. Při využití zrychlené varianty zaplatí navíc 3000 Kč,  u expresní varianty 8000 Kč.

Příslib úvěr
Podstatně lépe se hledá budoucí nemovitost ke koupi, pokud klient již má alespoň hrubou představu o výši úvěru, který mu může banka na základě jeho bonity poskytnout. Také se lépe jedná s prodávajícím, pokud máte v ruce doklad o možné výši úvěru, kterou můžete získat. Chcete-li mít jistotu, že banka vám poskytne úvěr, až ho budete potřebovat, požádejte ji o vystavení příslubu úvěru. Bohužel příslib opět  nevystavují všechny banky a i za něj si banka naúčtuje poplatek, který je však většinou odečten z poplatku za zpracování úvěru, pokud ovšem o úvěr do určité doby skutečně požádáte.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ