Nový hypoteční úvěr Hypohit

02.03.2004 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Od začátku března nabízí Česká spořitelna nový hypoteční úvěr s názvem Hypohit. Tento produkt je prvním z kroků, kterými by měl být nahrazen úspěšný program TOP Bydlení…

Od 1. března 2004 mají zájemci o hypoteční úvěr rozšířenou nabídku. S novým hypotečním úvěrem HYPOHIT rozšiřuje počet hypoték na českém trhu Česká spořitelna.

Nový hypoteční úvěr by měl postupně nahradit úspěšný program TOP Bydlení, který banka zavedla v polovině roku 2001. Banka s tímto programem končí. Hypotéky v rámci programu TOP Bydlení budou moci klienti získat již jen do konce března 2004.

Nová hypotéka Hypohit je určena ke koupi, výstavbě nebo rekonstrukci bydlení či vypořádání závazků s tím spojených. Nemusí jít o vlastní bydlení. Úvěr banka poskytuje od 300000 Kč až do výše 90 % hodnoty nemovitosti. Klient si může určit splatnost od 5 do 25 let. Výše hypotečního úvěru není omezena, závisí na zástavě a také schopnosti klienta úvěr splatit.

Banka nabízí hypotéku Hypohit s fixací úrokové sazby na jeden nebo tři roky. Zajímavé je, a klienty určité potěší, že úrokové sazby 2,99% p.a. při fixaci na jeden rok a 3,99% p.a. při fixaci na tři roky, jsou garantované všem klientům, kteří splní podmínky pro získání hypotéky. Nejde tedy o sazbu „od“.  "Po uplynutí prvního období fixace může klient dobu fixace libovolně měnit: zvolit může mezi fixingem na jeden, tři, pět nebo deset let," říká Kamil Kosman, ředitel úseku financování nemovitostí a hypoték. 

Od března tedy Česká spořitelna přichází nejen s novým hypotečním úvěrem, ale také mění poplatky, související s hypotékami. Nově banka účtuje všem poplatek za správu a vedení účtu ve výši 150 Kč. Dříve klienti, kteří měli úvěr bez státní podpory, platili poplatek nižší.
Dále spořitelna mění poplatek za posouzení a vyhodnocení žádosti o úvěr.  Do výše úvěru  5 mil. Kč je nově stanoven poplatek  ve výši 0,9% z hodnoty sjednaného úvěru, min. 9500 Kč, max 25 tis. Kč. V případě hypotéky nad 5 mil. Kč je poplatek určován individuálně, min ve výši 35 tis. Kč. Banka ruší dvojí poplatek podle doby čerpání  úvěru (do a nad 6 měsíců), ale nově zavádí  poplatek za rezervaci prostředků u hypotečního úvěru pokud doba čerpání hypotéky přesáhne 6 měsíců. Tento poplatek je ve výši 0,5% z nevyčerpané částky úvěru. Cena za rezervaci prostředků je vybírána od prvního dne následujícího měsíce po měsíci, ve kterém došlo k prodloužení doby čerpání.

Vývoj hypoték pro občany

 

2001

2002

2003

Počet poskytnutých hypoték

4880

6960

9999

Objem (v mld Kč)

4,90

7,20

11,44

Zdroj: Česká spořitelna

Pokud vás zajímají i další poplatky a informace nejen o hypotékách České spořitelny, podívejte se na stránku Podmínky hypoték.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ