Olympiáda skončila - zítřejší HDP ukáže, že Evropu od recese neuchránila

13.08.2012 | , Finance.cz
Komentáře Finance.cz


Londýnská olympiáda skončila. V relativně krátkém čase šlo o druhou velkou sportovní akci, která se konala v Evropě. Otázka, zdali šlo z čistě podnikatelského pohledu o přínosné akce, se bude jistě ještě nějaký ten týden dopočítávat. Z makroekonomického pohledu již nyní víme, že ani fotbalové Euro (jež se konalo ve východní Evropě) ani londýnská olympiáda západní Evropu od recese neuchránily.

Desetinky navíc, které k polskému a britskému HDP přidalo budování infrastruktury před Eurem a olympiádou nemohly ochránit západní Evropu od trápení, které podstupují předlužené ekonomiky eurozóny. Konec konců právě to by měl potvrdit výsledek HDP eurozóny za druhé čtvrtletí, který zítra zveřejní Eurostat, a jenž zřejmě ukáže na to, že výkon měnové unie dále klesá.

Jestliže ani fotbalové Euro a ani olympiáda nedokáží postavit na nohy churavějící západoevropské ekonomiky, pak nelze zapomínat na to, že svůj symbolický význam pro západní Evropu mít mohly. Může jít o více než nepodstatné připomenutí toho, že země jako Španělsko, Itálie či Velká Británie sice ekonomicky stále trpí, to ale neznamená, že nedokáží stále dominovat v oblastech (např. sportu), kde jsou tradičně považovány za velmoci. Ať již svou účastí ve finále fotbalového Eura (Španělsko a Itálie) či svými 29 zlatými medailemi (Velká Británie) nám tyto velké vyspělé země dokazují, že disponují velkou zásobou kvalitního lidského kapitálu, který minimálně v jistých oblastech dokáží velmi efektivně využít.


Jan Čermák
Analytik ČSOB

Autor článku

Jan Čermák


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Komentáře Finance.cz