Španělské úvěry jsou nejdražší v historii

04.09.2012 | , Finance.cz
Komentáře Finance.cz


Šéf ECB Mario Draghi měl krásné léto. Na jeho začátku trhům slíbil, že udělá cokoliv pro záchranu eura. Od té doby výrazně spadly španělské i italské výnosy, aniž by musel cokoliv udělat. Žádný oběd ale není zadarmo a v tomto týdnu budou chtít investoři slyšet jasnější plán či schéma pro intervence na trzích Španělska a Itálie.

Zklamání může Draghiho v očích investorů dostat do zcela opačné pozice. Španělské i italské výnosy mohou nehledě na akce ECB pokračovat v růstu.

V sázce přitom není málo. Velké periférie jako Španělsko jsou drceny na dvou frontách - spoří soukromý sektor a do úspor je trhy a Bruselem hnána i vláda. V takovéto situaci potřebují k přežití co nejnižší cenu peněz. Opak je v tuto chvíli bohužel pravdou. Sázky na rozpad eurozóny vedou k rychlému odlivu peněz z periferních finančních systémů a to jejich cenu nehledě na letní pokles výnosů na státních dluhopisech udržuje nepříjemně drahou.

Včerejší statistiky ECB ukázaly, že úroky na pětileté podnikové úvěry ve Španělsku dosáhly historických maxim (6,5 %), zatímco v Německu zdolaly nová historická minima. Takto ostře se rozevírající nůžky těžko dokážou periferní ekonomiky srovnat samy. Bez výraznější pomoci ECB to zkrátka nepůjde a bude hodně zajímavé, jak se s tím zatím komunikačně velice zdatný Draghi dokáže popasovat na čtvrtečním zasedáním a jestli o své pravdě přesvědčí i konzervativní německé bankéře.


Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Autor článku

Jan Bureš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Komentáře Finance.cz