Řecko-americká nervozita svírá trhy

08.11.2012 | , Finance.cz
Komentáře Finance.cz


Investoři na Wall Street nejsou z výsledku voleb dvakrát nadšení. Pokračuje se dál se stejným rozložením sil - demokratický prezident a senát a republikánská sněmovna reprezentantů. Riziko pádu z rozpočtového útesu (fiscal cliff) se tak rozhodně nezmenšilo a tvrdá regulace investičních bank jen tak nepoleví. Americké akciové indexy tak zažily nejhorší den roku 2012 a propadly o více jak 2 %.

V tuto chvíli bude asi klíčové, jak se k návrhům prezidenta Obamy postaví republikánský Kongres. Prezident pravděpodobně bude chtít vyjednávání o rozpočtové strategii na příští roky odstartovat s původním návrhem nad-stranické Simpson-Bowlsovi komise. Ten počítal s ročním osekáním výdajů ve výši přibližně 200 mld. eur a ročním navýšením daňových příjmů zhruba v hodnotě 100 mld. eur a bude východiskem demokratů pro jednání o obecnější rozpočtové dohodě, jejíž součástí by mělo být i natažení daňových výjimek.
Rozhodující asi bude nakonec postoj republikánského výboru sněmovny reprezentantů pro rozpočet, který se v minulosti postavil proti návrhu Simpson-Bowlsovi komise.

Vedle fiskální dohody v USA je také pořád zdrojem obav situace v Řecku. Tamní parlament schválil úsporný balík v hodnotě přes 13 mld. eur pouze velice těsnou většinou a v ulicích znovu demonstrovalo skoro sto tisíc lidí. Nové dohodě s Trojkou stojí v cestě ještě nedělní hlasování o celkovém rozpočtu na rok 2013. Jasně se ukazuje, že víc už řecká politická reprezentace není schopná v tuto chvíli prosadit. Jestli si to Angela Merkelová uvědomí, bude možná již na příštím setkání ministrů financí Athénám nabízet určité zvolnění programu (natažení plánu do delšího časového období).


Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Autor článku

Jan Bureš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Komentáře Finance.cz