Banky čeká větší kontrola rizikových aktiv

12.05.2004 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Celý bankovní svět se připravuje na největší změnu posledních desetiletí. Čeká jej implementace nových pravidel kapitálové přiměřenosti Basel II. Co to ve skutečnosti znamená a jak dopadnou nová kapitálová pravidla na evropské banky?

Nestabilita bankovního sektoru by mohla způsobit vážné otřesy v celé ekonomice. Bankovní sektor proto patří k nejvíce regulovaným odvětvím. Jedním z populárních měřítek stability té či oné obchodním banky je kapitálová přiměřenost. Každá banka musí centrální bance dokázat svoji stabilitu - musí jí pravidelně předkládat výkazy o kapitálové přiměřenosti.

Kapitálová přiměřenost je, zjednodušeně řečeno, poměr určité formy vlastního kapitálu a rizikových aktiv banky. Tento poměr by neměl být nižší než 8%. Tedy čím méně rizikových produktů banka poskytne a čím více vlastního kapitálu má, tím více by měla být stabilní.

Vypadá to jednoduše, ale skutečnost je výrazně složitější – různé bankovní produkty představují totiž různou míru rizika, také rizika bankovní klientely se liší, různá je i kvalita zajišťovacích instrumentů a samozřejmě s časem roste i rizikovost dluhu . Basilejský výbor se snaží právě tyto problémy řešit.

Pod pojmem nová basilejská kapitálová pravidla (New Basel Capital Accord) - Basel II, se skrývá vlna opatření jejichž hlavním cílem je stabilní bankovní sektor. Usiluje o zavedení takového způsobu regulace finančních institucí, který by zvýšil odolnost vůči rizikům, vedl ke zdokonalení systémů řízení rizik a zároveň nezpůsobil výrazné změny v celkovém objemu kapitálu, kterým finanční instituce disponují. K zahájení procesu implementace Basel II v jednotlivých zemích a plný přechod na nová pravidla je předpokládán na přelom rok 2006/2007.

Hlavním rozdílem proti pravidlům Basel I, která platí již od roku 1988, je snaha o zohlednění konkrétních rizikových pozic banky.  Basel II proto nabízí různé metody výpočtu pro všechny druhy rizik (tržní, úvěrové, operační).

Společnost PricewaterhouseCoopers vypracovala pro Evropskou komisi studii o dopadech nových basilejských požadavků na odvětví finančních služeb v EU. Nejdůležitější závěry této studie se vám nyní pokusíme přiblížit.

„Nová basilejská pravidla o kapitálové přiměřenosti (tzv. Basel II) a související pokyny Evropské unie povedou k mírnému snížení kapitálových požadavků na banky, a v omezené míře tak podpoří růst evropské ekonomiky“, to jsou nejdůležitější zjištění studie PricewaterhouseCoopers.

Podle studie dojde v Evropské unii k poklesu objemu požadovaného kapitálu zhruba o 5 %. Pozitivní dopad by to mohlo mít i na růst HDP celé Evropské unie. Zavedení Basel II by mělo zlepšit jak kvalitu řízení, tak finanční stabilitu bank a umožnit efektivnější využití kapitálu v rámci evropského hospodářství.

Studie také dospěla k závěru, že nové kapitálové požadavky by v zásadě neměly zhoršit dostupnost finančních zdrojů pro malé a střední podniky, ani zvýšit náklady na jejich získání. Banky a investiční společnosti, jichž se nová pravidla EU o kapitálové přiměřenosti týkají, však budou muset vynaložit značné úsilí, čas i prostředky na to, aby novým pravidlům vyhověly.

Vzhledem k našemu nedávnému přistoupení k Evropské unii, se tato výrazná změna samozřejmě dotkne i všech bank působících na českém trhu. Základním úkolem všech českých bank pro nejbližší období je příprava na zavedení těchto náročných požadavků. České banky navíc čeká náročný přechod na Mezinárodní standardy účetního výkaznictví, které se také budou využívat ke stanovení kapitálové přiměřenosti. Největší překážkou pro zavedení Basel II do praxe jsou ale pro jednotlivé banky vysoké náklady.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ