Hypotéky mají za sebou druhý nejúspěšnější rok v historii

10.01.2013 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Český hypoteční trh má za sebou další mimořádně úspěšný rok, lidé nejvíce investovali do starších nemovitostí. Vývoj roku 2013 se dá jen těžko odhadovat - bude značně záviset na vývoji ekonomiky v České republice a v Evropě.

Český hypoteční trh v roce 2012 překonal hranici 120 miliard a podle odhadu Hypoteční banky, jedničky hypotečního trhu specializované na financování rodinného bydlení, dosáhl 122 miliard korun. Jde tak po roce 2007 o druhý nejúspěšnější rok v historii českého hypotečního trhu. Objem poskytnutých hypotečních úvěrů tak ještě o 3% vzrostl oproti roku 2011. Lidé loni prostřednictvím hypoték nejvíce financovali koupi starších nemovitostí, ve velkých městech starší byty do 60 m2 a v obcích starší rodinné domky o velikosti do 135m2.

Z odhadovaného výsledku trhu za rok 2012 také vyplývá, že Hypoteční banka již popáté uhájila pozici hypoteční jedničky na českém trhu v nové produkci, když v roce 2012 poskytla úvěry na bydlení v celkové výši 36 miliard korun. Na konci roku 2012 dosáhla Hypoteční banka 200 miliard korun v celkové bilanci. Na českém bankovním trhu nyní zaujímá z hlediska celkové bilance bank šestou pozici.

Výše úrokových sazeb hypoték dosáhla na konci roku 2012 rekordně nízké hodnoty

„Odhad výsledku trhu nových hypotečních úvěrů v loňském roce na úrovni 122 miliard považujeme v kontextu ekonomického vývoje v ČR i v Evropě za mimořádný výsledek, ke kterému přispělo několik faktorů. Jedním z nich jsou stabilní ceny nemovitostí, klíčové byly také rekordně nízké úrokové sazby,“ uvedl Jan Sadil, předseda představenstva a generální ředitel Hypoteční banky. Právě výše úrokových sazeb hypoték dosáhla na konci roku 2012 rekordní hodnoty, kdy se průměrná sazba na trhu dostala pod 3,25 %. To je vůbec nejníže v historii českého hypotečního trhu od roku 1995. „I díky těmto faktorům tak lze současné období považovat za historicky nejpříznivější k pořízení vlastního bydlení financovaného prostřednictvím hypotečního úvěru,“ dodává Jan Sadil. Společně s úvěry ze stavebního spoření tak úvěry na bydlení dosáhly v roce 2012 dle odhadu Hypoteční banky objemu přibližně 165 miliard korun. 

„Vývoj roku 2013 se dá jen těžko odhadovat. Budeme navazovat na rok, který byl velmi příznivý vývojem úrokových sazeb a stabilními cenami nemovitostí. Na druhou stranu k mírnému oslabení hypotečního trhu by mohlo dojít v souvislosti se zvýšením DPH a změnou sazby daně z příjmu z prodeje nemovitosti. Náš současný odhad potenciálu trhu hypoték na samém počátku roku se pohybuje v rozmezí 100 až 120 miliard korun,“ konstatoval Jan Sadil. Vývoj celého trhu bude značně záviset na vývoji ekonomiky v České republice a v Evropě.


Doporučujeme:

Aplikace Najdi nejlepší hypotéku



Lidé prostřednictvím hypoték pořizovali starší nemovitosti

Lidé loni prostřednictvím hypoték nejvíce financovali koupi starších nemovitostí, ve velkých městech pořízení starších bytů kategorie 2+1 nebo 1+1 velikosti do 60 m2, a v obcích do 50 tisíc obyvatel kupovali zájemci nejčastěji starší rodinné domky o velikosti do 135m2. V Praze je obecně díky akčním nabídkám developerů zájem především o byty v novostavbách o velikosti do 60m2.


Graf: Vývoj hypotečního trhu v letech 2002 – 2012:

 


Objem hypotečních úvěrů v uplynulých letech a průměrná úroková sazba je z prosince roku 2012
 
Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), Hypoindex, Hypoteční bankav

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ