Chytí se Česko německého lana?

15.02.2013 | , Finance.cz
Komentáře Finance.cz


Někdy bývá pořádný propad zapotřebí, aby se ekonomika mohla odrazit ode dna. To samozřejmě není případ zemí, jako jsou Řecko nebo Portugalsko, které řeší závažné strukturální problémy a normální průběh hospodářského cyklu byl narušen. Při pohledu do největší evropské ekonomiky - Německa - má ale člověk přesně takový pocit.

Čtvrtý kvartál 2012, co se týká výkonu ekonomiky, byl skutečně velice špatný. Německá ekonomika propadla o 0,6 % mezičtvrtletně, což je nejvíc od roku 2009. Je tedy se od čeho odrážet. Vedle toho se začaly vylepšovat cyklické indikátory a podnikatelské nálady - výrazné zisky hlásí index německé podnikatelské nálady Ifo i německá PMI. V neposlední řadě samotný průmysl již podle prosincových čísel hlásil stabilizaci a nic mu teoreticky nebrání nabrat sílu hned na začátku roku 2013. Start do roku 2013 tak nakonec může být u našeho největšího obchodního partnera překvapivě rychlý.

Lze něco podobného očekávat i v Česku? Těžko. Exportně zaměřený průmysl sice žije podobným příběhem jako v Německu. Na konci roku zažil nepříjemný propad a nyní předstihové indikátory ukazují na blížící se oživení - náš předstihový ukazatel pro český průmysl (Blesk) v lednu rostl třetí měsíc v řadě. Problém je, že v Česku to nestačí. Podle komentářů z ČSÚ o předběžné struktuře HDP dál platí, že za propadem stojí především domácí spotřeba a investice, zatímco čistý export zůstal (pravděpodobně kvůli destrukci dovozů) pozitivním hráčem na poli. V Německu je situace skoro zrcadlově obrácená - spotřeba domácností a vlády drží ekonomiku nad vodou, zatímco čistý export hrál negativní roli. Proto v Německu zlepšení nálady v exportně zaměřeném průmyslu odvede větší práci než v Česku. České ekonomice zůstane dál na noze koule rostoucí nezaměstnanosti a padajících reálných mezd.


Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Autor článku

Jan Bureš


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Komentáře Finance.cz