Nový občanský zákoník upravuje dědictví. Chystá nečekané změny!

02.05.2013 | , M&M reality
DANĚ


Nový občanský zákoník přijde v platnost 1. 1. 2014 a přinese s sebou řadu úprav. Některé z nich se významně týkají i dědictví. Rozšiřují se dědické skupiny, mění se odpovědnost dědiců za dluhy zemřelého a bude se například přihlížet k podmínkám uvedeným v závěti. Některé změny mohou být nepříjemné, ale lze se na ně připravit.

Dědictví zůstává v kruhu rodinném, zkrátka přijde stát

Doposud byly platné čtyři dědické skupiny, a sice

I. potomci;
II. manžel, partner;
III. sourozenci, synovci a neteře;
IV. prarodiče, strýcové a tety.

Nově mají ze zákona nárok na dědictví také praprarodiče, sestřenice a bratranci zůstavitele. Zákon tak chce předejít situacím, kdy nebylo dalších zákonných dědiců a majetek tedy přešel do vlastnictví státu.

Dědice lze také určit v závěti. Nově má zůstavitel možnost stanovit náhradníka v případě, že by původní dědic zemřel.

Pokud dědíte a patříte k výše uvedeným, netýká se vás dědická daň. Avšak musíte dát pozor v případě nemovitostí – přechází na vás povinnost platit daň z pozemků a staveb!

K podmínkám v závěti bude přihlížet soud

Zdědili jste po babičce byt v Praze, která však v závěti uvedla podmínku, že ho získáte až tehdy, jakmile v něm opravíte podlahy a rozvedete se s Pepou? V tuto chvíli nemají podmínky v závěti právní platnost, ale od nového roku k nim bude přihlíženo. Abyste byt v Praze zdědili, skutečně budete muset podlahy opravit, jak si babička přála. Jinak tomu bude v případě rozvodu s Pepou. Na jakékoliv podmínky v rozporu s veřejným pořádkem („povinné“ svatby, rozvody apod.) nebude brán zřetel. Rozporuplné situace bude řešit soud.

Dluhy zdědíte v plné výši

Od nového roku budou dědici odpovídat za veškeré dluhy zůstavitele, a to bez omezení! Pokud vám například manžel nebo rodič zanechají dluhy z nepovedené živnosti, zdědíte je se vším všudy. Abyste nepřišli o střechu nad hlavou, můžete se dědictví zcela vzdát, a to do jednoho měsíce od té doby, co vás notář vyzval k jednání.

Musíte sepsat veškerý majetek, počínaje nemovitostmi a bankovními účty konče. Je třeba nechat vše ocenit. Nakonec notář vyzve věřitele, aby mohlo dojít k uspokojení pohledávek.

Máte-li v oblastí daní a nemovitostí jakékoliv nesrovnalosti nebo potřebujete-li poradit s  konkrétním případem, můžete se obrátit na odborníky z M&M Relity v internetové poradně, kde vám s dotazy rádi pomohou.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: DANĚ