Jednoduché triky pro platby kartou v zahraničí

12.06.2013 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Chystáte se na cestu do zahraničí? Víte, kdy je vhodnější platit v hotovosti a kdy dát přednost platbě kartou? Inspirujte se následujícími doporučeními a připravte se již před odjezdem, aby vás při pobytu v cizině nic nezaskočilo. Nejedná se o nic složitého, stačí se při plánování dovolené zaměřit na pár maličkostí. Není nic horšího než půldenní hledání bankomatu v zemi, kde vám nikdo nerozumí.

Před odjezdem do zahraničí si vždy vyměňte část hotovosti za měnu cílové destinace. Přestože je možné si vybírat z bankomatu v zahraničí, nemusí být zrovna žádný při ruce, když ho budete potřebovat. Proto je dobré mít u sebe menší obnos hotovosti. Pokud jedete do země, jejíž měnu je obtížné v Česku sehnat, vezměte si alespoň eura, či americké dolary, které můžete směnit na místě.

Výhody multiměnové karty

Pokud máte účet vedený v cizí měně, je pro vás mnohem výhodnější obstarat si na cestu jen nezbytnou hotovost. Další potřebné peníze si vyberete až na místě. „Zájemců o cizoměnové účty neustále přibývá, založit si dnes v České republice účet v cizí měně je velmi jednoduché,“ říká Jakub Pavel, ředitel retailového bankovnictví Equa bank. „Mohou využít takzvanou multiměnovou kartu, s níž lze automaticky čerpat peníze z běžného účtu v eurech. Tím nedochází k převodu měn směnným kurzem a její držitel tak výrazně ušetří,“ vysvětluje Tomáš Veselý, ředitel depozitních produktů Equa bank.

Ještě než odjedete, zajistěte si přístup do internetového bankovnictví. Můžete tak ovládat svoje peníze přes internet z jakéhokoliv místa po světě. V případě ztráty karty je potřeba co nejrychleji zařídit její blokaci. „Blokace karty je možná přes internetové bankovnictví. Pokud zrovna není klient připojen k internetu, je bez problémů možné zavolat na asistenční službu dané banky, která blokaci provede,“ radí Tomáš Veselý.

Jsou v zahraničí bankomaty?

Zjistěte si, zda jsou v cílové destinaci bankomaty snadno dostupné. Není na škodu vědět, jak se v jazyce dané země na bankomat doptáte. Ne všude se používá slovo „bankomat“. Například při cestování po Americe, či jihovýchodní Asii se používá slovo ATM. Tato tři písmena budou stačit k tomu, aby vám místní poradili. U své banky se informujte, jaké si účtuje poplatky za samotný výběr z bankomatu.

Pokud se chcete chovat zdvořile a nezpůsobit společenské faux pas, je dobré vědět, jestli je zvykem v cílové destinaci dávat spropitné, případně jak vysoké. Můžete si také zjistit, jestli v zemi je zvykem o cenách smlouvat, nebo jestli je konečná.

Kde se neobejdete bez hotovosti

Platba v hotovosti je nejjednodušším způsobem placení. Pokud nakupujete u stánků na trhu, menší občerstvení, či si jen potřebujete odskočit na placenou toaletu, potřebujete mít hotovost. Nemusíte řešit, jestli jsou v obchodě platební terminály, či jestli vaši kartou obchodníci přijímají. Existují výjimky, například na Islandu je běžné platit platební kartou i zmrzlinu. Není vhodné mít větší obnos pohromadě u sebe. Pokud přesto máte větší obnos v hotovosti, rozdělte si ho na menší části a uložte je na různých místech.

Poplatky za výběr hotovosti v zahraničí

Výběr hotovosti z bankomatu dnes již nepředstavuje žádný problém. Jediné, co vás může trápit, jsou poplatky za výběr a směnný kurz, podle kterého vám budou odečteny peníze z účtu. Proto se vyplatí v zemích s eurem či americkými dolary používat zmíněnou multiměnovou platební kartu. „Karta sama pozná, v jaké zemi se nachází a automaticky použije peníze z korunového, eurového či dolarového účtu,“ vysvětluje Veselý. „Za multiměnovou vlastnost platební karty klienti nic neplatí a aktivují si ji sami v elektronickém bankovnictví,“ dodává Tomáš Veselý. Při samotném výběru z bankomatu si vždy zakrývejte číselník ve chvíli, kdy zadáváte PIN.

Platba kartou je stále rozšířenější způsob platby a to platí i pro platby v zahraničí. Protože není vhodné nosit s sebou vyšší obnos v hotovosti, je při větších nákupech vhodnější použít platební kartu. I platba kartou vyžaduje dodržování základních bezpečnostních pravidel. Nikdy svou kartu nespouštějte z dohledu. Pokud obsluhující chce odejít s kartou k platebnímu terminálu, následujte ho. Za žádnou cenu nespouštějte kartu z očí. V žádném případě také nesdělujte nikomu PIN. K provedení platební transakce potřebujete PIN znát pouze vy, nikdo jiný.

Stejně jako doma i v zahraničí je potřeba určitá míra opatrnosti. Snažte se řídit výše zmíněnými doporučení, buďte přiměřeně opatrní a užívejte si cestování.

Autor článku je ředitelem depozitních produktů Equa bank

Autor článku

Tomáš Veselý


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ