V programu Nová zelená úsporám je méně než polovina prostředků

18.10.2013 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Plánujete přestavbu vašeho domu, výměnu neekologického kotle za ten šetrnější vůči přírodě, nebo třeba výstavbu energeticky pasivního domu? Pak zbystřete, neboť můžete díky státu získat na váš projekt nezanedbatelné finanční prostředky. Ale měli byste si rozhodně pospíšit, protože ve státním programu Nová zelená úsporám prostředky ubývají každým dnem.

Stát se snaží podporovat ty, kteří usilují o bydlení s menší spotřebou energie, bydlení ekologické a také ekonomické. Program Zelená úsporám byl prvně spuštěn před několika lety a setkal se obrovským ohlasem, a to pozitivním i negativním. Jde o program Ministerstva životního prostředí, který je spravován Státním fondem životního prostředí. Prostředky, které fond rozděluje, získává fond díky prodeji emisních povolenek převážně do Japonska, a také díky státnímu rozpočtu. První kolo tohoto programu začalo v roce 2009 a kvůli velkému zájmu bylo přihlašování zastaveno již v roce 2010. Celkové prostředky ve výši více jak 10 miliard byly totiž vyčerpány. Schváleno bylo více jak 39 tisíc žádostí.

O dotace můžete žádat znovu

Od poloviny srpna 2013 je možné žádat o dotace znovu, a to v rámci programu Nová zelená úsporám. Rozpočet tohoto programu je podstatně nižší – v současné době jde o dvě miliardy, avšak předpokládá se, že rozpočet bude ještě o další tři miliardy navýšen. Přesto je třeba jednat co nejrychleji. Pokud máte o tento program zájem, neváhejte a začněte se o svoji žádost starat okamžitě, protože i její vyhotovení ve správné podobě a se všemi povinnými přílohami zabere určitý čas.

Dotace není nikdy stoprocentní

V první řadě je třeba podotknout, že výše dotace se nikdy nepohybuje ve výši stoprocentních nákladů. Její výše je však zaměřena motivačně – čím více svým projektem ušetříte, tím více prostředků obdržíte. V současné době lze přihlašovat své projekty ve čtyřech základních oblastech.

V první řadě se jedná o projekty, díky kterým snížíte náklady za vytápění. Může jít tedy o výměnu kotle, zateplení domu společně třeba s výměnou oken a dveří za nové a úspornější. Výše podpory se odvíjí od toho, kolik tepla ušetříte. Nejnižší podpora činí 30 % výdajů na snížení energetické spotřeby. Nejvýše můžete dosáhnout na podporu ve výši 75 % výdajů. Dotace lze čerpat také na solární systémy na vytápění a ohřev vody a na tzv. rekuperaci vzduchu, tedy systém, kdy je vzduch ohříván odpadním teplým vzduchem ve speciálních výměnících.

Pasivní domy mohou stát méně

Dotace z programu Nová zelená úsporám lze čerpat také na stavbu tzv. pasivních domů, tedy staveb s přísnými požadavky na energetické úspory. Na takový dům totiž můžete získat až 550 000 korun, což může cenu těchto domů přiblížit ceně postavení domu běžného, nebo je dokonce učinit levnějšími. Musí jít však od stavby, kterou provede certifikovaná firma, která je uvedena na seznamu na internetových stránkách programu. Pokud máte svého stavitele, musí se snažit, aby jej ministerstvo certifikovalo. Jen v takovém případě máte na dotaci nárok. Žádost o dotaci musí obsahovat také patřičně zpracovanou projektovou dokumentaci a posudek energetické náročnosti. I náklady na tyto dokumenty však můžete hradit z dotace – pokud budete úspěšní, získáte až dotaci 10 000 korun.

Štítky:

Autor článku

Michaela Kadlecová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ