Zaměstnanci – kdy zaručeně nezískáte hypotéku a proč?

24.10.2013 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Zaměstnanci patří mezi nejoblíbenější skupinu bank poskytujících hypotéky. Mají totiž prokazatelné a stabilní příjmy, stejně jako vyhlídku nemocenské či „slušného“ invalidního důchodu v případě, kdy si s nimi začne zahrávat osud. Ovšem, najdou se i situace, kdy žádná z bank těmto lidem nepůjčí za žádných okolností. Které to jsou?

Na konci kariéry u vašeho současného zaměstnavatele

Řeč je konkrétně o časovém období, ve kterém se nacházíte ve výpovědní lhůtě. Informace o této skutečnosti je v drtivé většině případů zahrnuta ve formuláři, prostřednictvím kterého vám váš zaměstnavatel potvrzuje výši příjmů. Pokud tato informace součástí formuláře potvrzujícího příjem není, banka si ji ověřuje telefonicky u osoby, která toto potvrzení vyplnila (např. mzdová účetní). Běh výpovědní lhůty je pak automatickou stopkou vyřizování úvěrové žádosti, tzn. banka vám hypotéku za žádných okolností nedá. V praxi jsem se dokonce setkal s případem, kdy banka odmítla poskytnout úvěr člověkovi, jehož zaměstnavatel jí oznámil, že s daným zaměstnancem bude výpověď pracovní smlouvy teprve sepsána, tzn. tento člověk se ve výpovědní lhůtě ještě nenacházel.


Hypotéka: Pár tipů pro levnější úvěr
Jak banky posuzují platební morálku žadatelů o hypotéku?
Jak dosáhnout nižší úrokové sazby u hypotéky?
Hypoteční minislovník aneb jak nebýt ztracen v bance

Na začátku kariéry – bez ohledu na to, o kolikátý začátek se jedná

Na konec kariéry u jednoho zaměstnavatele velmi často navazuje začátek kariéry u nové firmy. Drtivá většina nových pracovních poměrů začíná zkušební lhůtou trvající 3 měsíce, během které může kterákoliv ze smluvních stran pracovní vztah ukončit de facto okamžitě. Možnost okamžitého odchodu ze zaměstnání a následný propad příjmů je pro hypoteční banky natolik velkou hrozbou, že a priori neposkytnou hypoteční úvěr nikomu, kdo se nachází ve zkušební lhůtě. Lidé, kterým ještě neuschnul inkoust na pracovní smlouvě, tedy musí s žádostí o hypotéku počkat do doby, kdy jim vyprší zkušební lhůta.

Proč se takto banky chovají?

Jak již bylo zmíněno výše, hlavním důvodem proč se tak banky chovají je nestálost příjmů v těchto situací. Nachází-li se zaměstnanec ve výpovědní lhůtě, za pár měsíců již bude možná jeho jediným příjmem podpora v nezaměstnanosti, která zcela jistě nebude dosahovat příjmu ze zaměstnání, tzn. je zde hrozba toho, že by tento člověk velmi brzy neměl peníze na splácení hypotéky. Podobně je tomu v případě zkušební lhůty, kde se zaměstnanec může ocitnout bez příjmů de facto ze dne na den. I v tomto případě je pak tento člověk v následujících měsících odkázán často jen na podporu v nezaměstnanosti, která nemusí stačit na splátky hypotéky.

Nemějte jim to za zlé

Pokud patříte do některé z výše uvedených skupin a banka vám skutečně zamítla žádost o hypotéku, nemějte ji to za zlé. Tato instituce totiž nechrání jen sebe, ale i vás. V případě, že byste skutečně přestali být schopni svou hypotéku splácet, spustili byste kolotoč poplatků za upomínky a sankcí, který by mohl zastavit až pracovník banky, který by vám přišel vaši nemovitost zabavit. Do tohoto extrému by se pak nechtěl dostat snad nikdo z vás.

Autor článku

Petr Rozkošný


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ