Za provoz nepojištěných „udělátek“ vám hrozí až dvacetitisícová pokuta

26.08.2004 | , Finance.cz
Ručení


Je to k nevíře, ale hlavně na venkově se stále můžeme na silnicích setkat s podomácku vyrobenými a nepojištěnými vozítky či přívěsy. S jejich provozem jsou spojena velká rizika.

Rozhodnete-li se vyrazit - ať už pracovně nebo jen třeba na „malý výlet“ po polní či lesní cestě - s nepojištěným přívěsem (stejně jako jakýmkoli jiným nepojištěným vozidlem), můžete se dostat do velkých problémů nejen v případě, že způsobíte dopravní nehodu, ale i při „obyčejné“ policejní kontrole. „Postup je zde stejný, jako v případě jakéhokoliv jiného nepojištěného vozidla, na které se vztahuje zákon o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Poškozenému se škoda vyplatí z Garančního fondu, který spravuje Česká kancelář pojistitelů. Tato kancelář pak vyplacenou částku soudně vymáhá na majiteli (provozovateli) vozidla,“ vysvětlil mluvčí Allianz pojišťovny Milan Káňa. Z fondu se přitom nehradí škoda nižší než 5.000 korun. Pokud vás při jízdě bez zákonného pojištění přistihnou policisté, pak počítejte s tím, že můžete dostat pokutu ve výši až 20 tisíc korun. Mimoto se vám může přihodit, že na jeden rok přijdete o řidičský průkaz.

Nepojištěné, ale pojistitelné, dopravní prostředky jsou ovšem jen jednou stranou téže mince. Kreativita českých kutilů totiž nezná mezí, a tak se po pozemních komunikacích pohybují zřejmě i absolutně nepojistitelná vozidla. Když jejich provozem poškodíte jiného účastníka silničního provozu, uhradíte opět celou způsobenou škodu ze svého. Asi se ptáte, zda je vůbec možné takové domácí „udělátko“ pojistit? „Podomácku vyrobený přívěs v zásadě pojistit lze. Má to ale podmínku. Tento přívěs musí mít homologaci, na základě které bude vystaven technický průkaz,“ sdělil mluvčí pojišťovny Kooperativa Marek Vích. Pokud je toto kritérium splněno, pak se k přívěsu se sjedná pojištění odpovědnosti a bude mu přidělena registrační značka.

Pojistka není drahá. Kooperativa například pojišťuje přívěsné vozidlo s hmotností do 750 kg novým klientům za základní roční pojistné 224 korun. Pro pojištěnce, kteří jezdí čtyři roky bez nehody, je připravena cena 176 Kč. Od 294 korun ročně si sjednáte povinné ručení na přívěs u Allianz pojišťovny. To jsou ceny, kvůli kterým se ježdění s nepojištěným přívěsem rozhodně riskovat nevyplatí.

Pokud přívěs používáte jen v létě, můžete požádat o dočasné vyřazení tohoto vozidla z registru pro zbylá roční období. „Jako vlastník přívěsu v takovém případě odevzdáte na příslušném obecním úřadě osvědčení o registraci vozidla a tabulku s přidělenou registrační značkou. Dále předložíte technický průkaz k vyznačení záznamu o dočasném vyřazení vozidla,“ popsal proceduru mluvčí pojišťovny Kooperativa Marek Vích. Zároveň ovšem dodal, že vzhledem k výši pojistného není tato aktivita ekonomická. Vyřazením přívěsu ušetříte sice desítky korun, tato částka může ale nakonec  být o poznání nižší než náklady spojené s cestou a čekáním na úřadě. 


Za kolik lze sjednat povinné ručení na přípojné vozidlo o hmotnosti do 750 kg?

Pojišťovna

Roční splátka pojistného
Generali Pojišťovna
od 158 Kč
UNIQA pojišťovna
od 160 Kč
Česká pojišťovna
od 173 Kč
Česká podnikatelská pojišťovna
od 173 Kč
Kooperativa
od 176 Kč
Allianz pojišťovna
od 294 Kč

Zdroj: www.finance.cz a internetové stránky pojišťoven

Autor článku

Jaroslav Paclík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát