Češi na zahraniční dovolené prodělávají

09.09.2004 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Asi 90 procent Čechů v zahraničí zbytečně tratí peníze. Místo, aby využili mezinárodní platební karty a platili v obchodech zdarma, dávají přednost výměně valut nebo výběru z bankomatu.

Jde o závěr, který vyplynul z průzkumu Československé obchodní banky (ČSOB). Výhodu placení u obchodníka bez poplatků běžně v zahraničí využívá pouze šest procent cestovatelů. Situace se přitom zlepšuje jen velmi pomalu. Ve srovnání s loňským létem se podíl využívání plateb u obchodníka zvýšil jen o půl procenta.

„Doma si již Češi zvykli u obchodníků platit kartou a znají výhody tohoto způsobu placení, že lze takto uhradit nákup bez jakýchkoliv poplatků i v zahraničí, si však většinou stále ještě málo uvědomují,“ komentuje současný stav mluvčí ČSOB Milan Tománek. „A tak kromě toho, že jim narůstají náklady spojené s konverzí hotovosti, se ještě navíc zbytečně vystavují většímu riziku, že budou okradeni,“ dodal Tománek.

S mezinárodní platební kartou lze platit na celém světě. Letos v létě se s ní hradilo zboží například na Šalamounových ostrovech, Galapágách nebo na ostrově Papua – Nová Guinea.

Více o platebních kartách si přečtěte například na tomto místě našeho portálu.

Autor článku

Jaroslav Paclík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ