Chystají se změny ve stavebním spoření

09.09.2004 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Stavebního spoření, jedné z nejoblíbenějších forem spoření obyvatelstva, se bude týkat připravovaná novela zákona. Jaké změny pro klienty přinese se dozvíte v této zprávě.  

Resort financí připravil novelu zákona, kterou chce předložit vládě za čtyři měsíce.V této novele bude návrh na možnost změny stavební spořitelny bez hrozby ztráty státní podpory. Tyto přechody by měly být limitovány. Navrhovaný maximální počet změn by byl pouze jednou ročně. Je to krok vpřed pokud si uvědomíme, že zatím obyvatelé museli setrvat u stejné spořitelny po celou dobu spoření.

"Možnost změnit stavební spořitelnu v průběhu spoření by nepochybně zvýšilo konkurenční tlaky v sektoru stavebního spoření. Neobával bych se,  že by tuto možnost klienti spořitelen během relativně krátkého spořícího cyklu masově využívali. Určitá omezení v této oblasti by naopak prospěla penzijním fondům, kde přestupy klientů zatím nejsou nijak limitovány a mohou se negativně projevovat ve výnosech fondů," odpověděl Ing. Tomáš Matoušek MBA, výkonný ředitel PFČP, na otázku proč některé stavební spořitelny protestují proti diskutované legislativní úpravě umožňující klientům přecházet mezi jednotlivými ústavy během spoření.

Novela by měla řešit i další důležitou otázku financování spořitelen. Hlavním důvodem připravovaných změn jsou vysoké poplatky za vedení účtů. Na ministerstvu se domnívají, že rozšířením dalších podnikatelských možností, poplatky už nebudou hlavním zdrojem financování. Především se zvažuje možnost poskytování spotřebitelských úvěrů. Nyní spořitelny mají možnost poskytovat pouze účelové úvěry na bydlení.

K přípravě změny zákona se Ministerstvo financí rozhodlo z důvodu nařčení stavebních spořitelen z poplatkových kartelů antimonopolním úřadem.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ