Co můžeme očekávat na trhu bydlení?

23.09.2004 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Plánujete si v nejbližší době pořídit vlastní bydlení? Nevíte jaký způsob financování je pro Vás nejvhodnější? Zajímáte se o novinky na trhu? Přečtěte si současné trendy na trhu bydlení.

Trh nového bydlení v České republice neustále roste. Důvodem jsou zejména vědomí výhodnosti investic do bydlení a příznivá situace na trhu hypoték. Lidé se v minulosti obávali zvýšení cen nemovitostí po vstupu České republiky do EU. Proto došlo ke zvýšení poptávky po bytech, která následně vyvolala růst cen. I přes mírné zpomalení, které vyvolal snížený zájem o pořízení nemovitostí, ceny nových zděných bytů stále rostou. Z důvodu zvýšené nabídky nových zlevňují starší byty v panelových výstavbách. „Ceny starších, zejména panelových bytů zákonitě klesají. Každému musí být jasné, že panelové domy dosluhují a na jejich plošné generální opravy prostě nebudou  peníze.“ uvedl  Dušan Kunovský, generální ředitel společnosti Central Group.

Dle údajů Central Group je jen v Praze  rozestavěno téměř 8 000 bytů a dalších bezmála 10 000 se do výstavby připravuje. V rámci celé republiky bylo za první pololetí tohoto roku rozestavěno téměř 19 500 bytů. Z důvodu plánovaného zvýšení sazby DPH k 31.12.2007 se očekává další výrazné zvýšení výstavby v sezóně 2006 – 2007.

Důvody pořízení nového bydlení jsou různé. Většinou si lidé pořizují nový byt kvůli vlastnímu bydlení. Výjimkou nejsou ani situace, kdy je koupě bytu brána jako investice do budoucna. Lidé se snaží využít lepších podmínek hypotečních úvěrů a nakupují nemovitosti, které později pronajímají.

V poslední době došlo k mírnému nárůstu úrokových sazeb z hypotečních úvěrů. Důvodem takového jednání bank je reakce na přísnější měnovou politiku České národní banky. Letos se sazby centrální banky zvyšovaly dvakrát a tento trend bude pokračovat. I přes mírný nárůst úroků je financování bydlení hypotečním úvěrem stále výhodné. Banky se snaží zamezit obavám dalšího růstu nabídkou dlouhodobých fixací úrokových sazeb.

Podpořit zájem lidí o financování bydlení prostřednictvím hypoték má také návrh ministra pro místní rozvoj Jiřího Paroubka. Ministerstvo chce do konce září předložit návrh nových pravidel dotace hypoték. Podpora se nyní poskytuje pouze žadatelům do 36 let na pořízení starší nemovitosti. Dle nového návrhu by věk nerozhodoval a příspěvek by činil nejvýše 1 320 korun za měsíc po dobu maximálně 15 let. Stát by dotoval pouze část úvěru, která nepřekročí hranici 1,5 milionu korun.

  

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj
 
Trendem jsou také balíčky produktů, které banky nabízejí společně s některými developery. Jedná se především o výhodnější podmínky hypotečních úvěrů. Společnost Central Group ve spolupráci s Českomoravskou hypoteční bankou nabízí program „100 000 + splátky“. Jedná se o rozpracovanější verzi dřívějšího úvěrového programu stejné společnosti, který probíhal na jaře a v létě letošního roku. „Naším cílem bylo připravit financování pro co nejširší spektrum zákazníků. Zejména chceme oslovit mladší lidi, kteří ještě nedisponují většími úsporami.“ řekl Aleš Novotný, výkonný ředitel společnosti Central Group. Principem je složení první splátky ve výši 100 000 Kč a následném splácení hypotečního úvěru po dobu 30 let.

I další developerské společnosti nezůstávají pozadu. Například společnost Skanska společně s HVB Bank nabízí konstantní poplatek za zpracování úvěru ve výši 10 000 Kč nebo sníženou úrokovou sazbu o 0,3 % oproti standardní nabídce.
Firma M.S. stavební s.r.o. se rozhodla pro spolupráci se stavební spořitelnou VSSKB. Program BYDLENÍ můžeme mít zaručený rozestavěnou nemovitostí (úrok od 4,7 do 5,1 %) nebo bez zástavy nemovitostí (úrok od 5,0 %).

Pokud uvažujete nad pořízením vlastního bydlení a hledáte nejlepší způsoby financování, podívejte se na sekci Bydlení, kde najdete aktualizované nejdůležitější informace.


Zdroj: Central Group

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ