Kam bezpečně uložit finanční rezervu?

18.07.2014 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Aktuální úrokové sazby spořicích účtů nikoho neoslní. I přesto mají tyto produkty nepopiratelné výhody – nabízejí alespoň nějaké zhodnocení a peníze máte v případě potřeby rychle k dispozici. Tyto výhody zůstávají i v současné době, kdy banky úrokové sazby snižují.

S dostatečnou finanční rezervou je život klidnější. V případě výpadku pravidelného zdroje příjmu nemusíte v ideálním případě několik měsíců řešit otázku financování splátky hypotéky, úvěru a každodenních výdajů. Finanční rezerva vás podrží nad vodou a vy se můžete naplno věnovat hledání nových zdrojů příjmů.

Výše finanční rezervy se u každého liší. Kdo má například vysokou splátku hypotéky, auto na úvěr či leasing musí mít v rezervě více. Kdo naopak bydlí ve svém a nežije na dluh, přečká několik měsíců s menším obnosem. Bez ohledu na výši vaší finanční rezervy a osudu stojí za zvážení, zda dočasně volné peníze nezhodnotit. Ideálním nástrojem jsou spořicí účty, které nabízejí zavedené i mladší české bankovní domy.

U spořicích účtů převažují výhody

U každého finančního produktu můžete stavět proti sobě plusy a minusy. České bankovní domy již standardně nabízejí založení, vedení a zrušení spořicího účtu zdarma. U většiny bank také můžete zdarma odesílat i přijímat elektronické platby. Běžnou službou je také ovládání účtu online. Výhodou je možnost sjednat účet bez nutnosti využití jiných produktů banky (např. nutnosti založení běžného účtu). Vklady u bank jsou ze zákona pojištěny a u spořicích účtů v základní nabídce máte vždy možnost kdykoliv peníze vybrat. Pokud víte, že peníze nebudete po určitou dobu potřebovat, nabízejí některé banky při zvolení fixace výhodnější sazbu.

Mezi nevýhody spořicích účtů patří platnost úrokové sazby jen na vklady do určité výše. Některé banky stanovují i minimální výši vkladu pro získání výhodnější sazby. Pokud se rozhodnete vybrat některý v Česku nabízený spořicí účet, vyplatí se prostudovat všechny parametry produktu.

TIP: Srovnání všech spořicích účtů naleznete v sekci Účty a spoření

Aktuální přehled nejlépe úročených spořicích účtů

 

Sberbank

Nejvyšší úrokovou sazbu na trhu najdete u Sberbank. Vklady do výše 149 999 korun jsou úročeny sazbou 1,63 % ročně, u vyšších částek pak sazbou 0,63 %. Spořicí účet si můžete založit zdarma, ani korunu nezaplatíte za vedení účtu. U spořicího účtu není vyžadován žádný minimální vklad ani zůstatek.

Air Bank

Banka sleduje výši úrokových sazeb u konkurence a garantuje, že úroková sazba na spořicím účtu bude vždy mezi třemi nejvyššími na trhu (pozn. aktuální sazba je 1,3 % ročně). Od 1. srpna 2014 bude banka úročit vklady do výše 250 tisíc korun sazbou 1,1 % ročně. Peníze nad tuto částku bude úročit nižší sazbou 0,5 % ročně. Klienti, kteří stihli přistoupit k bance do konce ledna letošního roku, získají sazbu 1,1 % u vkladů až do jednoho milionu korun. Založení spořicího účtu u Air Bank je zdarma, stejně tak i vedení účtu a příchozí i odchozí platby.

LBBW Bank

Na pobočkách LBBW Bank můžete získat spořicí účet GARANT. V případě sjednání tohoto produktu dává banka garanci, že úroková sazba po 12 měsíců neklesne. Aktuálně je nabízena sazba ve výši 1,1 % ročně. Účet si můžete otevřít zdarma, bez poplatku je také vedení účtu. K ovládání účtu můžete využít internetové bankovnictví. Vklady a příchozí transakce jsou zdarma, nic nezaplatíte ani za jednu elektronickou odchozí platbu měsíčně a zřízení jednoho trvalého příkazu. Otevření účtu není vázáno na sjednání dalších produktů banky.

Autor článku

Gabriela Kraváčková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ