Do budoucna můžeme počítat s růstem důchodů

12.08.2014 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


I přes neustálou inflaci vzrostly starobní důchody za několik posledních let pouze o několik málo korun. To se ale od ledna 2015 má částečně napravit a do budoucna můžeme počítat s další valorizací. I když se však nejedná o obrovské částky, pro penzisty jsou všechny tyto změny velice důležité.

Nejvyšší nárůst starobních důchodů v minulosti nastal mezi červencem a srpnem 2008, kdy si každý senior mohl přičíst k důchodu o 470 Kč měsíčně navíc. Na druhé místo se řadí navýšení důchodů o 240 Kč v dubnu 1996. A k jako poslednímu nejvyššímu navýšení starobních důchodů v české historii došlo v srpnu 1997.

Současná výše důchodů

V současnosti činí základní výměra důchodu 2 340 korun, což je částka, která je pro všechny osoby pobírající starobní důchod naprosto stejná. Pokud bychom tuto hodnotu porovnali s rokem 2013, je to o celých deset korun měsíčně více. Procentní výměra důchodů, která závisí na příjmech, ze kterých bylo odvedeno důchodové pojištění, se letos v lednu zvýšila o 0,4 %. Každému penzistovi se tak v roce 2014 důchod zvýšil v různém rozsahu. Pro některé toto navýšení činilo pouhých několik korun, jiní si mohli připočítat až desítky korun. V průměru se jedná ale asi o 45 korun pro každého seniora navíc.

V předešlých letech jsme zaznamenali velice podobný vývoj starobních důchodů. Mezi rokem 2011 a 2012 vzrostla základní výměra důchodu ze 2 230 Kč na 2 270 Kč. Mezi rokem 2012 a 2013 pak nárůst základní výměry důchodu činil dalších 60 korun. Letošní nárůst základní výměry starobního důchodu je tedy nejnižší za poslední tři roky, a pokud nepočítáme několikaletou stagnaci starobních důchodů, tak i prakticky nejnižší v celé historii České republiky.

Důvod pro plánované zvýšení důchodů

Jenže právě takové „navýšení“ důchodů, které absolutně nekoresponduje se současnou mírou inflace, je podle vlády České republiky naprosto nedostatečné. Nízká valorizace důchodů v uplynulých dvou letech ani z části seniorům nestačila pokrýt nejzákladnější životní náklady. Chudoba v České republice stále hrozí přes půl milionu důchodců. Nejohroženější skupinou jsou především osaměle žijící lidé, kterým pak musí stát podat pomocnou ruku prostřednictvím důchodů a dalších sociálních transferů a zajistit tak důstojné stáří. Dále jsou chudobou ohroženy i osoby, jež jsou v penzi již delší dobu, například jedno desetiletí i déle, nebo jež měli během života poměrné nízké příjmy.

Kdy ke zvýšení starobních důchodů dojde a kolik bude činit?

Myšlenky všech seniorů se teď zajisté upínají k roku 2015. V něm by totiž nárůst starobních důchodů měl být největší. Až o 1,8 procenta si každý může připsat ke svým měsíčním příjmům, což bude činit v průměru o 205 Kč více. I když se kvůli tomu zvýší výdaje státu na penze o 7,1 miliardy korun, je tento krok naprosto nezbytný. Důchody totiž již konečně pokryjí stoprocentní nárůst spotřebitelských cen a o jednu třetinu nárůstu reálné mzdy. Osoby v penzi se tak konečně přiblíží životní úrovní většiny obyvatel České republiky a sníží riziko chudoby.

I když je tato vidina budoucnosti pro naše seniory konečně přijatelná a důstojná, nebyla prozatím vládou schválena. Může tedy dojít i k tomu, že nárůst starobních důchodů nebude nakonec tak velký a bude činit opět jen několik desítek korun, jako tomu bylo v minulosti.

Autor článku

Tomáš Procházka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY