Nepřipravte se o výhodnější podporu!

30.11.2004 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Pozor: V článku došlo k opravě nepřesných informací. Správné údaje o změnách ve výši státních podpor u smluv uzavřených před koncem minulého roku se dočtete zde.

Není žádnou novinkou, že od nového roku došlo k změně zákona o stavebním spoření. Tato problematika byla podrobně probírána už dříve, ovšem některé její dopady jsou stále aktuální. V minulém roce jsme Vám radili několik způsobů, jak zmírnit dopad této novely. V případě, že jste ještě neměli uzavřenou smlouvu, nejlepším řešením bylo sjednání nové smlouvy se a využití pětileté státní podpory ve výši až 4500 Kč ročně.

Menší dilema nastalo, pokud jste už měli uzavřenou smlouvu. Další postup záležel na době, po kterou jste spořili. Nabídli jsme Vám tyto možnosti:

  • krátce před vypršením smlouvy – uzavřít si novou smlouvu, na kterou ještě nebudeme pobírat státní příspěvek
  • chceme čerpat úvěr – uzavřít si novou smlouvu, protože čerpáním úvěru končí spořící období
  • máme nedávno uzavřenou smlouvu – neuzavírat další, případně si zvýšit cílovou částku

Dle předpokladů došlo k výraznému nárůstu nových smluv v roce 2003. Situace je patrná i z uvedeného grafu.

 

Zdroj: Asociace českých stavebních spořitelen

Pokud smlouva, uzavřená v roce 2003, byla Vaši první smlouvou, můžete všechny starosti hodit za hlavu (nesmíte ovšem zapomenout zaplatit příspěvek). Problém může nastat v případě, že máte dvě platné smlouvy. Státní podporu lze pobírat pouze na jednu z nich. Pokud jsme u nové smlouvy zaškrtli, že nechceme pobírat podporu, nyní je nejvyšší čas udělat změnu. Pro pobírání státní podpory je rozhodující kdy o ni požádáte, a ne kdy jste uzavřeli smlouvu. Znamená to tedy, že když Vám zbývají dva roky do vypršení staré smlouvy, nečekejte se změnou na poslední chvíli – budete nepříjemně překvapeni. Místo očekávané podpory dle staré legislativy, dostanete pouze 15% příspěvek. A s tím už se nedá nic dělat – bohužel. Nikdo nevyslyší vaše připomínky. Holt zase platí staré známé pravidlo – neznalost zákona neomlouvá.

Co je potřeba udělat? Nejdůležitější je zbytečně nečekat. Už nám zbývá pouhý měsíc k tomu, abychom provedli všechny potřebné úpravy. Nezapomínejte ovšem, že musíme zažádat o dvojí změnu. První se bude týkat starší smlouvy, u které si nepřejeme dále pobírat podporu, a druhá u nové smlouvy, kde musíme zaškrtnout políčko, že si podporu pobírat přejeme. I když máme obě smlouvy u stejné finanční instituce, nesmíte spoléhat na to, že se druhá změna provede automaticky.

Je několik způsobů, jak úpravy provést:

  • přímo na pobočce
  • u obchodního zástupce
  • formulář na internetu
  • přes telefon

V případě posledních dvou uvedených možností se nevyplatí čekat na poslední chvíli. Většinou nějakou dobu trvá, než nám vyplnění formulář pošlou poštou k podpisu. Ať už se rozhodneme pro jakýkoliv způsob realizace, musíme si uvědomit, že podepsaný formulář musí být doručen na pobočce nejpozději do 31.12.2004. Pozor na pracovní dobu a případné fronty dalších opozdilců.

Oprava:

Účastníkovi stavebního spoření, který smlouvu o stavebním spoření se státní podporou uzavřel do 31. 12. 2003 a zvýší u této smlouvy cílovou částku v roce 2005, se maximální výše státní podpory v důsledku zvýšení cílové částky nemění. Informace v níže uvedeném odstavci jsou nepřesné. 

Poznámka: Nyní je také nejvyšší čas požádat o zvýšení cílové částky u smluv uzavřených do 31.12.2003. Pokud ještě letos provedete změnu, budete nadále pobírat vyšší státní podporu. Pokud počkáte do nového roku, dostanete už pouze maximálně 3000 Kč.

Pokud máte nějaké pochybnosti, nečekejte a zeptejte se přímo na zelených linkách jednotlivých stavebních spořitelen. Nestojí Vás to nic, a přitom Vám to může ušetřit spoustu zbytečných starostí (a peněz). Pro lepší orientaci Vám uvádíme seznam všech stavebních spořitelen včetně potřebných telefonních čísel.

Stavební spořitelna Zelená linka
Českomoravská stavební spořitelna 800 120 100
Hypo stavební spořitelna 800 112 113
Raiffeisen stavební spořitelna 800 112 211
Stavební spořitelna ČS 800 207 207
Všeobecná stavební spořitelna KB 222 824 777*
Wüstenrot 800 225 555

* nejedná se o bezplatnou informační linku

Pokud ještě stále nemáte uzavřenou žádnou smlouvu o stavebním spoření, je načase tak učinit. Stavební spoření patří k nejvýhodnějším spořícím instrumentům. Pokud si uzavřete smlouvu přes naše prodejní centrum, dostanete od nás odměnu až 600 Kč.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ