Když se předsedkyně nezeptá…

01.12.2004 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Stále vysoké procento obyvatel bydlí v družstevních bytech. Na otázku, jak postupovat v případě úprav domu, bez předchozí schůze bytového družstva, odpovídal náš poradce.

Poradenské centrum je zde pro všechny, kteří potřebují poradit v případě problému z finanční oblasti. Naši odborníci Vám odpoví na nesnáze týkající se penze, investic, daní a účetnictví, bydlení nebo pojištění. Neváhejte se na nás obrátit!

Dneska jsem si připravila otázku z oblasti bydlení. Odpovídal na ni Ing. Jaroslav Münster.

Otázka:
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na věc. Bydlím v družstevním domě , je to Bytové družstvo, a předsedkyně družstva, bez předchozí schůze, si najala firmu a ve třech bytech vyměnila stoupačky za peníze družstva. Jak mají jednat zbylí družstevníci?

Odpověď:
Dobrý den, co se týká vašeho dotazu, tak je to spíše dotaz na právníka, ale pokusím se Vám zodpovědět, neboť ve svém volnu dělám taky předsedu jednoho bytového družstva. Dle mého názoru, pokud paní předsedkyně měla souhlas místopředsedů, tak do určité výše měla pravomoc rozhodnout sama spolu s místopředsedy, záleží to na Vašich stanovách. Výměna stupaček je ale značná investice a dle mého názoru měla svolat schůzi a tam to odhlasovat, pokud ty opravované stupačky, nebyly v havarijním stavu a byly potřeba vyměnit ze dne na den. Co se týká ostatních družstevníků, tak nejprve by měl kontrolní výbor zkontrolovat oprávněnost postupu vedení družstva. Určitě však budete chtít vyměnit stupačky všichni, tak by jste měli svolat schůzi a odhlasovat další postup. Nevím však jaký počet hlasů má předsedkyně a vedení, ale předpokládám, že pokud zvolíte další postup většinou, tak se bude muset i vedení podvolit.Pokud by jste potřebovala ještě něco vědět ze všech oblastí financí, tak se klidně na mě obraťte.

Poradenské centrum najdete na stránce poradna.finance.cz.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ